Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS) vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit sursei citate, duminică, un seism cu magnitudinea 7,5 s-a produs în nordul Peru, relatează AFP şi Reuters. Sursa citată precizează că până în momentul de față nu a fost emisă o alertă de tsunami după acest cutremur de pământ.

În ceea ce privește locul unde s-a produs seismul conform USGS, cutremurul a avut epicentrul la circa 40 de kilometri nord de oraşul de coastă Barranca şi s-a produs la o adâncime de peste 100 de kilometri. Referitor la bilnaț, până la momentul actual nu au fost raportate persoane rănite şi nici pagube materiale în urma seismului, care a fost resimţit până în capitala Lima.

De menționat este faptul că, anterior, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) anunţase o magnitudine de 7,3 a seismului. Totodată, sursa citată a precizat într-un mesaj pe Twitter că seismul s-a produs într-o regiune foarte puţin populată din pădurea amazoniană.

Amintim faptul că doar în anul 2021, la nivel global s-au produs peste 20 de cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter. Ultimul este cel de pe 28 noiembrie din Peru, iar anterior acestuia, pe 14 noiembrie, un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs în provincia Hormozgan, din sudul Iranului, în apropierea oraşului-port Bandar Abbas. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Totodată, la data de 24 octombrie, un alt seism cu magnitudinea de 6,5 s-a produs în nord-estul insulei Taiwan. Seismul a avut loc în comitatul Yilan, din nord-estul insulei asiatice, la ora locală 13.11 (05.11 GMT), la o adâncime de 67 de kilometri.

Cutremure pe bandă rulantă

Pe 2 octombrie,  un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în proximitatea Insulelor Vanuatu din sudul Oceanului Pacific. Seismul, a cărui magnitudine a fost actualizată în creştere după ce intensitatea lui fusese estimată iniţial la 6,7, s-a produs la o adâncime de 531 de kilometri.

În luna septembrie au fost înregistrate două cutremure puternice.  Mai exact, pe 22 septembrie un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs în apropierea coastei statului Nicaragua, la o adâncime de 40 de kilometri. Totodată, la data de 8 septembrie, un alt cutremur cu magnitudinea 7 pe scara Richter s-a produs în sud-estul Mexicului, la o adâncime de 12,6 kilometri.

Luna august a înregistrat trei cutremur puternice. Pe 18 august, un cutremur cu magnitudinea 6,8 grade pe scara Richter s-a produs în largul arhipelagului Vanuatu, din sudul Pacificului, iar alerta de tsunami pentru zonele învecinate a fost activată. Epicentrul cutremurului a fost stabilit la 91 kilometri adâncime sub solul marin.

Totodată, pe 14 august s-au produs două cutremure diferite. Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs în peninsula Alaska, la o adâncime de 10 kilometri, iar un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în vestul Haiti, fiind resimţit şi în alte ţări din Caraibe şi urmat de o alertă de tsunami în regiune. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. Peste 1.400 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului.

Cel mai puternic cutremur din 2021

Pe de altă parte, în luna iulie au fost înregistrate patru cutremure. Mai exact, pe 28 iulie, un seism cu magnitudinea 8,2 s-a produs la mică adâncime în Peninsula Alaska, urmat de o alertă de tsunami în regiune. Cutremurul s-a produs la o distanţă de circa 91 de kilometri sud-est de oraşul Perryville, Alaska, şi la aproximativ 800 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska. A fost urmat de şapte replici, două dintre acestea cu magnitudine de peste 6.

Altul a mai fost raportat pe 26 iulie, cu magnitudinea de 6,3  în apropierea insulei indoneziene Sulawesi. De asemenea, pe 24 iulie un cutremur puternic s-a produs în Filipine, nefiind semnalate pagube semnificative. Cutremurul cu magnitudinea de 6,7 s-a produs în insula Luzon, la o adâncime de 112 km. O replică cu magnitudinea de 5,8 a urmat câteva minute mai târziu, de asemenea, la o mare adâncime.

Pe 22 iulie, un cutremur cu magnitudinea 6,7 a fost înregistrat la sud-vest de Panama, în Oceanul Pacific, fără victime sau pagube materiale. Seismul, la o adâncime de 10 kilometri în Oceanul Pacific, în largul recifului Punta Burica, în provincia Chiriqui.

În luna martie au avut loc alte patru cutremur puternice. Astfel, pe 20 martie, un seism cu magnitudine 7,2, revizuită ulterior la 6,9, s-a produs la o adâncime de circa 60 de kilometri în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Miyagi, Japonia. O alertă de tsunami, emisă după seism, a fost ridicată după circa o oră.

Cu doar o zi în urmă, pe 19 martie, un alt cutremur cu magnitudinea 6,1 a fost resimţit la Nagqu, în Regiunea Autonomă Tibet din sud-vestul Chinei. Pe 18 martie, de asemenea, un alt cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Algeriei, provocând panică printre locuitori, fără a se solda cu victime.

Totodată, pe 4 martie, un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă. În aceeaşi zi, un alt seism puternic, care a avut magnitudinea 7,2, s-a produs în largul estului Insulei de Nord a Noii Zeelande, ducând la declanşarea unei alerte de tsunami care a fost ulterior retrasă.

Și luna februarie a înregistrat patru cutremure puternice.  Pe 18 februarie un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în sud-vestul arhipelagului Vanuatu din Pacificul de Sud, fără ca autorităţile să raporteze victime sau pagube materiale.

Totodată, pe 16 februarie un alt cutremur puternic cu magnitudinea 6,2 a lovit Port Vila, capitala arhipelagului Vanuatu din Oceanul Pacific. Cutremurul a fost urmat de două replici cu magnitudinea 5,5 şi 5,7, fără să se înregistreze victime sau pagube materiale. Ulterior, pe 13 februarie, un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, la o adâncime de 60 de kilometri şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a fost resimţit în capitala Tokyo.

Primul cutremur din luna februarie a fost raportat pe 3 februarie. Potrivit presei internaționale, un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.

Luna ianuarie a fost una dezastruoasă din punct de vedere seismic. Mai exact, pe 15 ianuarie, cel puţin 84 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi. Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.

Un alt cutremur puternic s-a produs pe 6 ianuarie  cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.

Primul cutremur puternic din acest an a fost pe data de 3 ianuarie,cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km.