Un cutremur puternic de 6,3 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri dimineață, în jurul orei 09:06. Acesta a avut loc în Papua Noua Guinee. Nu sunt așteptate pagube serioase sau victime, au anunțat autoritățile, conform Washington Post.

Epicentrul cutremurul cu magnitudinea 6,3 a fost stabilit în provincia West New Britain, la o adâncime de 55,7 kilometri, a precizat Institutul Geologic al SUA, precizând și că seismul a provocat unde de șoc puternice, a transmis Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Papua Noua Guinee se află în jumătatea estică a insulei Noua Guinee, la est de Indonezia și la nord de Australia. Ea se află pe „Inelul de foc” al Pacificului, arcul de falii seismice din jurul Oceanului Pacific, unde se produce o mare parte din activitatea seismică și vulcanică a lumii.

Cutremur de 7 grade la începutul acestei luni

Un cutremur cu magnitudinea 7,0 a lovit o regiune izolată din Papua Noua Guinee la începutul acestei luni, ucigând cel puțin patru persoane și distrugând peste 300 de case. În septembrie anul trecut, un cutremur cu magnitudinea 7,6 a ucis 21 de persoane.

Pământul s-a zguduit puternic și ieri, când un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade pe scara Richter a lovit sudul insulelor Fiji, din Pacificul de Sud, o țară insulară. Institutul Geologic al SUA (USGS) a anunțat atunci că seismul a lovit sudul insulelor Fiji în jurul orei locale 16.31 (0431GMT), cu o adâncime de 562,5 kilometri (349,5 mile). Nu au fost înregistrate pagube, potrivit ultimelor rapoarte.

Un cutremur de magnitudine 4,9 pe scara Richter a avut loc, luni, pe coasta Broome, Australia. Mișcarea a avut magnitudinea de 4,9 pe scara Richter și s-a produs la aproximativ 200 de kilometri în larg și la o adâncime de 10 kilometri. Unii localnici au spus că au povestit că au văzut cum se mișcă dulapurile și plantele din case.

Seism de 3,7 pe scara Richter și în România

Un cutremur cu magnitudinea 3,1 a avut loc chiar în seara de Înviere în zona seismică Vrancea, conform informațiilor transmise de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un alt seism resimțit în România a fost de magnitudinea 3,7 pe scara Richter și s-a produs la aproximativ 200 de kilometri în larg și la o adâncime de 10 kilometri, în zona Banatului, judeţul Caraş-Severin, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul a avut loc la suprafaţă, la o adâncime de numai 4 kilometri, iar cele mai apropiate oraşe de epicentru au fost: Băile Herculane (27 km), Caransebeş (32 km), Orşova (41 km), Oţelu Roşu (43 km) şi Reşiţa (47 km). Cel mai puternic seism a avut loc în data de 28 octombrie, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.