Potrivit lui Clement Beaune sancțiunile care trebuie date Belarusului nu trebbuie să fie legate de cele care ar putea viza, eventual, Turcia.

Această legătură este făcută de Cipru, care a împiedicat luni adoptarea de către cei 27 de miniştri de externe ai UE a sancţiunilor împotriva regimului autoritar al lui Aleksandr Lukaşenko.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a mai spus că situația trebuie deblocată ca să se poată avansa în ceea ce privește sancțiunile împotriva Belarus.

„Înţelegem angoasa ciprioţilor, dar cred că trebuie să deblocăm situaţia, să dezlegăm această legătură. Trebuie să putem avansa în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Belarus, asta nu slăbeşte Europa, dimpotrivă”, a declarat Clement Beaune în faţa presei la Bruxelles.

Situația în Mediterana de Est este dificilă

În contextul în care sancţiunile împotriva Belarusului sunt pregătite, Beaune a subliniat că situaţia în Mediterana de Est este „dificilă pe termen lung”. „Aceasta nu este o situaţie care se va rezolva în câteva zile”, a adăugat el.

Evocând eventuale sancţiuni împotriva Ankarei, Beaune a subliniat că acestea ar depinde „de semnale, de voinţa de dialog a Turciei”.

Uniunea Europeană a pregătit sancţiuni împotriva a circa 40 de persoane considerate responsabile de represiunea din Belarus, însă unanimitatea celor 27 este necesară pentru adoptarea lor.

Sancțiunile nu au putut fi date

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană ar fi trebuit să adopte luni sancțiunile împotriva Belarusului însă acest lucru nu a fost posibil din cauza unui blocaj diplomatic peste care nu s-a putut trece.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko nu a cedat nici după şase săptămâni de proteste care au urmat realegerii sale controversate, în 9 august.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a observat ”o voinţă clară de a adopta sancţiuni”, însă nu s-a întrunit unanimitatea necesară. ”Dacă nu vom putea fi în stare (să aprobăm sancţiuni), este în joc credibilitatea noastră”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Ciprul a insistat că va fi de acord cu sancţiuni doar dacă UE adoptă măsuri similare şi împotriva Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.