Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Washingtonul foloseşte Kievul drept armă împotriva Rusiei. Conform ştirii transmise de Agenţia Anadolu, Zaharova a analizat relaţiile dintre SUA şi Ucraina în cadrul conferinţei de presă săptămânale prin videoconferinţă, organizată în capitala Moscova.

Zaharova a amintit vizita pe care preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a efectuat-o în SUA şi a adăugat:””Se poate prevedea că Washingtonul foloseşte Kievul drept armă împotriva Rusiei, ceea ce ar putea deschide calea unor consecinţe dureroase”, susține cotidianul Akșam, citat de Rador.

Zaharova a precizat că aceste consecinţe vor fi valabile pentru Ucraina şi a continuat: „Unele consecinţe se văd. Printre acestea se regăsesc pierderea de către Ucraina a interesului naţional, un stat care nu funcţionează, interesele şi funcţiile statului au fost înlocuite cu interesele şi funcţiile SUA, pierderea identităţii istorice”. Referindu-se şi la problema Donbasului, Zaharova a susţinut că aici se desfăşoară un „război civil”. Zaharova a lansat un apel comunităţii internaţionale de a impune embargou livrărilor de arme către Ucraina.

Prietenia dintre SUA şi Ucraina împotriva Rusiei este regretabilă

În declaraţia făcută jurnaliştilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitriy Peskov, a spus că atrage atenţia faptul că în cadrul discuţiilor dintre reprezentanţii Ucrainei şi cei ai Statelor Unite, cu ocazia vizitei lui Zelenskiy în SUA, subiectul Rusia a ocupat destul de mult spaţiu. Peskov a menţionat că prietenia dintre SUA şi Ucraina este împotriva Rusiei şi a adăugat:”Adică, ei nu se împrietenesc pentru ei, ci pentru a fi împotriva Rusiei. Acest lucru este regretabil”.

În ceea ce priveşte dorinţa Ucrainei de a adera la NATO şi sprijinul Statelor Unite în această problemă, Peskov a subliniat că Rusiei „nu-i este loc pe plac” faptul că infrastructura militară a Alianţei Nord-Atlantice se apropie de frontiera sa.

Criticând planurile SUA de a oferi sprijin militar Ucrainei, Pskov a spus: „Această problemă a fost discutată cu prilejul vizitei efectuate de Zelenskiy la Washington. Ne gândim că acest ajutor ar putea favoriza declanşarea unor posibile acţiuni neaşteptate din partea Ucrainei, acţiuni pentru o soluţionare forţată a crizei din sud-estul Ucrainei. Este un lucru foarte periculos”.

Sursa foto: Dreamstime