Vestea finalului de an! Deși nimeni nu se mai aștepta la un acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană, acesta a fost parafat în urmă cu doar câteva minute. Surse apropiate negocierilor au dat vestea.

Acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană

S-a ajuns la o înțelegere între UE și Marea Britanie. Surse europene și guvernamentale britanice citate de AFP, DPA şi Reuters spun că Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE.

„S-a ajuns la un acord”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, salutând „veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE”.

„Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE”, a adăugat sursa britanică.

Două luni de blocaj

Încheierea acordului are loc după luni de blocaj, după ce şi miercuri s-a anunţat că o înţelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.

În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.