Criticată adesea pentru că nu luptă deloc împotriva corupției ba, uneori chiar că susține corupția la nivel înalt, România este departe de a fi cea mai problematică țară din acest punct de vedere. Un paradis terestru, vizitat anual de milioane de turiști, pare să dețină recordul din acest punct de vedere.

Consiliul Europei (CE) a criticat Portugalia pentru că este ţara din Europa care luptă cel mai puţin împotriva corupţiei. Conform noului raport al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) – un organism care se ocupă cu evaluarea şi îmbunătăţirea modalităţilor de luptă împotriva corupţiei în statele membre ale CE – Portugalia este cea care îndeplineşte cel mai puţin recomandările legislaţiei anticorupţie promovate de organizaţia internaţională, se arată într-o analiză publicată de cotidianul spaniol El Mundo, preluată de Rador.

Raportul GRECO plasează Portugalia în partea de jos a listei ţărilor care nu au implementat încă măsurile de combatere a fraudei pe care agenţia le-a recomandat de ani de zile. Portugalia se află în spatele unor ţări precum Turcia, Serbia, România şi Croaţia în lupta împotriva corupţiei. În prezent, statul portughez este unul dintre cele 13 state care încă nu au ratificat Convenţia privind corupţia şi legea penală, un acord-cheie pentru lupta împotriva acestui tip de infracţiuni.