Avertisment terifiant al OMS: Responsabilii instituției internaționale se declară extrem de îngrijorați de posibilele consecințe ale noului val al epidemiei de Covid-19.

Numărul deceselor a crescut săptămâna trecută  cu 11% în Europa, iar estimarea specialiștilor plecând de la această rată de creștere este pur și simplu alarmantă.

Avertisment terifiant al OMS: Sute de mii de morți în doar 3 luni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră “fiabilă” o estimare conform căreia vor avea loc 236.000 noi cazuri de deces asociat COVID-19 în Europa până la 1 decembrie, a declarat luni directorul Biroului OMS pentru Europa, Hans Kluge, citat de AFP şi EFE.

Hans Kluge a informat la o conferinţă de presă că “săptămâna trecută, numărul deceselor în regiune a crescut cu 11%, o estimare fiabilă ce prevede 236.000 noi decese în Europa până la 1 decembrie”, subliniind că acestea se vor adăuga celor 1,3 milioane de decese provocate de pandemie pe ″vechiul continent″⁣.

Responsabilul OMS s-a declarat totodată “foarte îngrijorat” de creşterea numărului de contagieri cu noul coronavirus din ultimele săptămâni, o situaţia agravată de scăderea indicelui de vaccinare în unele ţări de pe continent.

Această creştere a ratei cazurilor de infectare este asociată unei prezenţe mai mari a variantei Delta, mai contagioasă, dar şi relaxării restricţiilor şi înmulţirii călătoriilor în această perioadă de vacanţă, a argumentat OMS.

“Trebuie să fim fermi în menţinerea măsurilor de protecţie, inclusiv vaccinările şi măştile sanitare. Vaccinurile sunt calea pentru a redeschide activităţile sociale şi a stabiliza economia”, a subliniat Hans Kluge.

”Vaccinul, cea mai bună metodă de apărare”

Extrem de contagioasa tulpină Delta a SARS-CoV-2 provoacă noi îngrijorări și complicații la începerea noului an școlar. Incidența ridicată a COVID-19 la nivel comunitar crește considerabil riscul de transmitere în școli.

Datele arată clar faptul că administrarea schemei complete de vaccinare împotriva COVID-19 reduce semnificativ riscul de boală severă și de deces.

”Vaccinarea constituie cea mai bună metodă de apărare pe care o avem împotriva virusului. Pentru a opri pandemia, trebuie să extindem rapid vaccinarea echitabil în toate țările, inclusiv prin sprijinirea producției de vaccinuri și a distribuirii dozelor în vederea protejării persoanelor celor mai vulnerabile din întreaga lume.

Trebuie de asemenea să continuăm să respectăm măsurile de sănătate publică și de distanțare socială care știm că funcționează, cum ar fi testarea, secvențierea, ancheta epidemiologică, izolarea și carantina”, a mai spus dr. Hans Henri P. Kluge.

Sursa foto: Dreamstime.