Traian Băsescu a declarat la Realitatea PLUS că decizia a fost una politică și momentul nu a fost bine pregătit. „Toată responsabilitatea este aruncată în spatele consiliilor de organizare a școlilor”, mai spune Băsescu. Acesta punctează că dacă această decizie ar fi fost pregătită, pe baza unor argumente tehnice, ordinul comun al miniștrilor „ar fi trebuit să fie pe masă negocierilor de la Cotroceni și să-l discute și să-l analizeze”.

„Am nepoțica ce merge în clasa a I-a. Traian Jr merge la grădiniță la grupa mare. Începe școală și pentru ei. Nu vă ascund că am o strângere de inimă pentru că e evident: momentul nu e pregătit. Dacă luăm lucrurile cum s-au făcut – ne aflăm în față unei decizii politice, nu a unei decizii tehnice. Decizia de deschidere a școlilor a fost una politică. A convocat domnul președinte pe toți cei care aveau responsabilități, s-a luat decizia politică de a se deschide școlile și pe urmă i-a trimis la ministere să facă ordinul comun al miniștrilor pentru a vedea în ce condiții tehnice deschid școală”.

Traian Băsescu: Vom închide școlile pe 8 martie!

Băsescu spune că toată responsabilitatea cade în spatele consiliilor de organizare a școlilor.

„Dacă era o decizie pregătită, pe baza argumentelor tehnice, proiectul comun ar fi trebuit să fie pe masă negocierilor de la Cotroceni și să-l discute și să-l analizeze. Ordinul a apărut abia vineri în Monitorul Oficial. E o lista întreagă de sarcini pentru școli, să organizeze circuite în școli, să aibă dezinfectant, să testeze în baza unu formular, lucrurile sunt complicate, nu e simplu să reiei în totalitate anul școlar. Școlile, îndrăznesc să spun, în ansamblu sunt nepregătite. Toată responsabilitatea e aruncată în spatele consiliilor de organizare a școlilor. Când vorbim despre scenariu, trebuie să fim foarte atenți. Nu poți să stabilești un scenariu corect dacă nivelul de testare al populației e foarte redus”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte consideră că decizia a fost luată în baza unor sondaje sociologice și nu în urma unor argumente științifice, adăugând că pe 8 martie s-ar putea închide iar școlile.

„Eu susțin că a fost un act politic primit, luat în baza sondajelor sociologice și nu în baza argumentelor științifice. Mă tem că vom închide școlile pe 8 martie”, a încheiat Traian Băsescu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea