Aproximativ 600.000 de turişti au rămas blocaţi luni, în urma falimentului Thomas Cook, cel mai vechi operator de călătorii din lume, care a dus la declanşarea celei mai mari operaţiuni de repatriere pe timp de pace din istoria Marii Britanii, transmit agențiile internaționale de știri.

Thomas Cook transporta anual 19 milioane de oameni în 16 țări.  Autoritatea de Aviație Civilă (CAA), Autoritatea de Reglementare și Guvernul britanic au o flotă de avioane gata să înceapă să-i aducă acasă pe cei peste 150.000 de clienți britanici aflaţi peste hotare în următoarele două săptămâni.

În Franţa, organizația Entreprises de Voyage a declarat că aproximativ 10.000 de turiști ar putea fi afectați de falimentul companiei Thomas Cook.

Filiala norvegiană Ving a declarat într-un comunicat de presă că în prezent 8.685 de norvegieni sunt în vacanţă prin serviciile sale. Fondul Norvegian de Garantare a călătoriilor, o schemă de asigurare obligatorie pentru operatorii de turism, a emis un comunicat prin care afirmă că va asigura repatrierea tuturor pasagerilor care călătoresc cu unitatea norvegiană a lui Thomas Cook.

Filiala din Danemarca, Spies, a declarat luni că niciunul dintre avioanele sale nu va pleca, iar aproximativ 1.400 de călători sunt afectați, iar călătorii vor fi despăgubiţi.

Unitatea suedeză Ving a declarat că numărul de pasageri suedezi plecați în prezent este de 16.956. ”Acum lucrăm intens pentru a ne asigura că toți călătorii afectați vor fi acasă cu o întrerupere cât mai mică”, a declarat compania pe site-ul său, anunță presa internațională.

Un oficial al Ministerului elen al Turismului a declarat pentru Reuters că aproximativ 50.000 de turiști sunt blocați. ”Prioritatea maximă este să-i readucem acasă”, a spus oficialul, refuzând să fie numit.

În Turcia, Ministerul Turismului a declarat că va oferi sprijin companiilor locale afectate de prăbușirea Thomas Cook. Șeful Federației de Hoteluri a declarat că aproximativ 45.000 de turiști din Marea Britanie și Europa se află în prezent în Turcia.

Potrivit Gabrielei Peset, care reprezintă agențiile Paralela 45, Happy Tour și Cocktail Holidays, România nu ar fi afectată de falimentul grupului Thomas Cook comparativ cu alte țări.

”Din informațiile pe care le am, România nu este afectată în niciun fel. Agențiile nu aveau, în acest moment, și nici în perspectiva apropiată, vacanțe luate de la Thomas Cook ori Neckermann pentru turiștii lor. Mă refer aici la Paralela 45, Happy Tour, Cocktail Holidays. Thomas Cook/Neckermann nu e principalul sistem de rezervări cu care se lucrează în România. Sunt altele înaintea lui, Dertour, TUI. Dar, în mod evident, nu înseamnă că agenții din România nu cumpără, pentru turiștii lor, și de la Thomas Cook ori Neckermann”, a declarat aceasta pentru Capital.

”Tsunami” pentru Grecia

”Este un cutremur de magnitudinea 7 grade iar tsunami-ul abia urmează”, a declarat preşedintele agenţiilor de turism din insula Creta, Michalis Vlatakis. Potrivit acestuia, Thomas Cook avea contracte cu aproximativ 70% din toate hotelurile din insula Creta iar numai în acest an touroperatorul britanic a adus 400.000 de turişti în Creta, dintre care 20.000 sunt în continuare pe insulă.

La rândul său, preşedintele Federaţiei hotelierilor din Grecia, Grigoris Tassios, a spus că falimentul Thomas Cook va da o lovitură serioasă hotelierilor, în condiţiile în care multe pachete de vacanţe nu au fost plătite în avans, informează dcnews.ro.

”Situaţia este dificilă. Nu afectează numai turişti britanici dar şi de alte naţionalităţi”, a spus Grigoris Tassios. Potrivit acestuia, multe hoteluri se aşteaptă să înregistreze pierderi de pe urma pachetelor de vacanţă din ultimele două luni, ceea ce înseamnă ”multe milioane de euro”.

”Până în data de 15 octombrie aveam un grad mare de ocupare, astfel că vom suferi pierderi şi de pe acest segment”, a apreciat Tassios.

Compania aeriană Condor din Germania, deținută de Thomas Cook, își va continua operațiunile, în ciuda insolvenței companiei mamă. ”Condor continuă operațiunile”, a declarat compania aeriană germană într-un comunicat. Thomas Cook spune că în prezent există aproximativ 140.000 de turiști care călătoresc cu unitățile sale germane.