Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 a avut loc în largul coastelor Papua Noua Guinee. Anunțul a fost făcut, miercuri, 1 martie, de către Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS).

Nu au fost raportate pagube sau victime

Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la 108 kilometri nord-vest de orașul Kimbe, pe insula Noua Britanie din Papua Noua Guinee, la o adâncime de 598,9 kilometri.

În urma acestuia, nu au fost raportate pagube sau victime. Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), nu există riscul unui tsunami în urma cutremurului.

De asemenea, în urmă cu cinci zile, a avut loc un alt seism în zonă, care a avut magnitudinea de 6,2. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 38,2 kilometri și a avut epicentrul la 29 de kilometri est-nord-est de oraşul Kandrian, capitala provinciei West New Britain, a informat USGS.

Cutremurele au mărit de trei ori interesul românilor pentru asigurarea locuințelor

Interesul românilor pentru asigurările de locuinţe a crescut considerabil, în urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, arată o nouă analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), dată marţi publicităţii, pe 28 februarie.

Așadar, în medie, în ultimele 3 săptămâni a fost înregistrată o creştere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022. Totuși, rămâne de văzut şi câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în poliţe de asigurare.

De asemenea, la începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.

„Practic, deşi cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele lor, la nivel naţional, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD.

Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază şi de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD”, precizează UNSAR.

Cele două tipuri de poliţe funcţionează complementar. Astfel, asigurarea PAD vizează riscuri catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

Asigurările nu previn producerea unor dezastre, însă ne pot oferi un sprijin financiar important

O poliţă facultativă oferă un nivel suplimentar de protecţie. Aceasta acoperă în plus şi riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, locuinţa putând fi asigurată la valoarea ei reală.

De asemenea, o poliţă facultativă poate oferi sprijin financiar şi în cazul unor situaţii, cum ar fi: avariile accidentale ale instalaţiilor de apă, defecţiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, daunele produse vecinilor etc.

„Asigurările nu previn producerea unor dezastre, însă ne pot oferi un sprijin financiar important, de care avem nevoie în cele mai dificile situaţii. Această creştere a interesului românilor faţă de asigurările de locuinţe poate însemna un plus de rezilienţă pentru familii şi pentru comunităţi în faţa unor situaţii dificile”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.