Cutremur cu magnitudinea de 4,4 în Polonia

Cutremur cu magnitudinea de 4,4! Seismul a avut loc la șapte kilometri de Polkowice, Polonia, la ora 19:04.

„În ziua de 19 Septembrie 2023, la ora 19:04:09 (ora locală a României), s-a produs în Polonia un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4,4, la adâncimea de 10.0 km”, conform INFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor localități: la aproximativ 7 kilometri vest de Glogow, la 32 de kilometri nord-vest de Lubin, la 45 de kilometri sud-est de Zielona Gora, la 46 de kilometri sud-vest de Leszno, la 50 de kilometri nord de Legnica, la 85 de kilometri nord de Jelenia Gora, la 88 de kilometri nord-est de Goerlitz, la 95 de kilometri nord-vest de Wroclaw și la 96 de kilometri nord de Swidnica.

Totodată, seismul a fost resimțit și în Republica Cehă, Germania și Slovacia, potrivit Euro-Med Seismological Centre (EMSC).

Seismologul Gheorghe Mărmureanu vorbește despre posibilitatea unui cutremur major în România

Declarațiile lui au fost făcute în contextul a două seisme care au avut loc sâmbătă, 16 septembrie 2023. Cele două cutremure au fost de mică intensitate în România, ambele având epicentrul în Zona Seismică Vrancea.

Primul cutremur, produs în regiunea Vrancea, a avut o magnitudine mică, iar ulterior a avut loc un seism cu magnitudinea de 4,2 în județul Buzău. Aceste evenimente au generat preocupări cu privire la posibilitatea producerii unui cutremur major.

„În ziua de 16.09.2023, 06:56:14 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.1, la adâncimea de 105.1 km. Cutremurul s-a produs la 53km V de Focsani, 57km E de Sfântu-Gheorghe, 70km E de Brasov, 71km N de Buzau, 96km S de Bacau, 96km NE de Ploiesti”, transmitea INFP.

Gheorghe Mărmureanu declară că activitatea seismică de acest tip este normală în România. El susține că nu anticipează un cutremur mare în viitorul apropiat deoarece zona Vrancea este „liniștită”.

„A fost un nou cutremur, dar în România sunt mereu cutremure de intensitate mică, nu trebuie să ne speriem, este o activitate seismică normală, sunt și multe cutremure mai mici de 3 grade, care nu mai sunt anunțate.

În zona Vrancea încă e liniște, nu așteptăm nimic major, Vrancea e liniștită, mai stă cuminte. Nici în Oltenia nu va fi ceva care să ne îngrijoreze”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru Playtech.