Curtea de Apel Suceava redeschide un dosar închis de DNA

Mai mulți șefi din Consiliul Județean Suceava și alte instituții au fost reclamați în dosarul respectiv pentru multiple infracțiuni cu privire la construirea unei gropi de gunoi în vârful pasului Mestecăniș, conform informațiilor transmise de stirisuceava.net

De asemenea, decizia judecătorilor vine la al patrulea termen de judecată, după trei amânări succesive.

Numeroase ilegalități comise pentru construirea gropii de gunoi

Amintim că în primăvara acestui an, procurorul de caz a dispus clasarea cauzei. La plângerea Casei de avocatură Plopeanu & Ionescu, procurorul șef a structurii a dispus redeschiderea urmăririi penale, acțiune care trebuia confirmată de instanță.

Dosarul „Mestecăniș” a fost deschis după ce Casa de Avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj Napoca a făcut o plângere penală față de mai multe instituții publice în care sunt aduse acuzații grave cu privire la numeroase ilegalități comise pentru construirea gropii de gunoi. Totodată, după mai multe drumuri între structura centrală a DNA și Serviciul Teritorial Suceava, un procuror a decis să închidă dosarul care îl poate trimite pe Gheorghe Flutur la închisoare.

Mai multe instituții publice sunt acuzate de infracțiuni

Mai multe instituții publice sunt acuzate de infracțiuni de fals intelectual și abuz în serviciu, potrivit plângerii înregistrate la DNA. Instituțiile vizate sunt următoarele:

1. Consiliul Județean Suceava. 

Această instituție este acuzată că a folosit și prezentat informații false Comisiei Europene. Falsul intelectual ar fi fost folosit pentru obținerea a 7,3 milioane de euro pentru construirea depozitului de deșeuri. CJ Suceava este acuzat că ar fi ascuns opoziția localnicilor față de investiții. În plus, cererea de finanțare ar fi conținut neadevăruri cu privire la îndeplinirea condițiilor legale, potrivit sursei menționate.

2. Direcția de Sănătate Publică Suceava.

Această instituție este acuzată de fals intelectual. Instituția a emis avizul sanitar care atestă în mod nereal faptul că groapa de gunoi respectă reglementările legale în materie de protecție a sănătății populației, când, în realitate, acesta încalcă mai multe obligații legale și interdicții exprese.

3. Sucursala regională CFR Iași.

Această instituție este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Compania a avizat favorabil proiectul deși cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate.

4. Agenția pentru Protecția Mediului Bacău

Această instituție este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Instituția a emis un acord de mediu, cu toate că proiectul încălca flagrant obligațiile legale. Fapta ar fi avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea acestei gropii de gunoi.

Totodată, Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Regionala CFR Iași mai sunt acuzate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu din cauza faptului că au refuzat comunicarea, în baza legii 544/2001, a unor informații de interes public solicitate.