Curs valutar luni, 30 august. Anunț pentru românii care au credite. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate luni de BNR, în prima zi a acestei săptămâni euro a înregistrat un nou record. Mai exact, moneda europeană a crescut cu 0.03%, ajungând la valoarea de 4.9349.

Dolarul american pe de altă parte s-a depreciat luni cu 0.32%, ajungând la valoarea de 4.1837 lei.

Lira sterlină în schimb a crescut astăzi, înregistrând o valoare de 5,7526 lei.

Curs valutar luni, 30 august. Anunț pentru românii care au credite. Cât costă un euro

Francul elvețian s-a apreciat și el în raport cu moneda națională ajungând la valoarea de 4,5734 lei.

Prețul gramului de aur este de 244,1518 lei.

Indicele ROBOR a stagnat luni

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat luni la 1,60%, potrivit datelor publicate de BNR. Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care a rămas de asemenea la 1,73%.

Amintim că în cadrul ședinței de pe 12 mai 2021, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an.

Curs valutar luni, 30 august. Anunț pentru românii care au credite. Cât costă un euro

În același timp, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În ceea ce privește Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), acesta este de 1,25 %. IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.