Curs valutar 4 ianuarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate luni de BNR, la începutul săptămânii euro a scăzut cu 0.01%, ajungând la valoarea de 4.8691 lei.

Dolarul american s-a depreciat și el în raport cu moneda națională cu 0.13%, ajungând la valoarea de 3.9609 lei.

Lira sterlină pe de altă parte a crescut luni ajungând la valoarea de 5,4234 lei.

Același lucru s-a întâmplat și cu francul elvețian care a ajuns la valoarea de 4,5036 lei.

Curs valutar 4 ianuarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Prețul gramului de aur este de 246,2338 lei.

Ce s-a întâmplat cu indicele ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut luni de la 2,03% la 2,01%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care a coborât de la 2,10% la 2,09%.

Curs valutar 4 ianuarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut joi, 12 noiembrie, rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.

De asemenea, Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 5% de la 6%, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie -23 decembrie 2020 şi menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuieşte ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

Curs valutar 4 ianuarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro