Curs valutar 14 aprilie. BNR a anunțat chiar acum. La ce valoare a ajuns euro

Potrivit datelor publicate miercuri de BNR, euro a rămas constant astăzi la valoarea înregistrată marți, de 4.9226 lei.

Dolarul american pe de altă parte a scăzut miercuri cu 0.45%, ajungând la valoarea de 4.1180 lei.

Lira sterlină s-a depreciat și ea miercuri în raport cu moneda națională, ajungând la valoarea de 5,6719 lei.

Curs valutar 14 aprilie. BNR a anunțat chiar acum. La ce valoare a ajuns euro

Același lucru s-a întâmplat și cu Francul elvețian, care a ajuns la valoarea de 4,4688 lei.

Prețul gramului de aur este de 230,7072 lei.

La ce valoare a ajuns Indicele ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut miercuri de la 1,61% la 1,60%, arată datele publicate de BNR. De cealaltă parte, Indicele ROBOR la 6 luni a rămas miercuri la 1,68%.

De menționat este faptul că, în cadrul ședinței de pe data de 15 martie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

În același timp, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Curs valutar 14 aprilie. BNR a anunțat chiar acum. La ce valoare a ajuns euro

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie 2021, aceasta este de 1,67%, în declin faţă de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru.

Trebuie mențonat faptul că, IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă.  Totodată, Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Curs valutar 14 aprilie. BNR a anunțat chiar acum. La ce valoare a ajuns euro