Sigur ca da. Ordonanta nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor precizeaza la art. 10 (2): „Controlul fiscal se va efectua in conformitate cu procedura prevazuta de Ordonanta Guvernului nr. 70/1997 privind controlul fiscal, aprobata si modificata prin Legea nr. 64/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai devreme de 2 ani de la data controlului fiscal anterior sau de la data intrarii in vigoare a ordonantei, cu exceptia cazurilor de evaziune fiscala”.
Ruxandra Covacef: „Doresc sa stiu care este legislatia in vigoare in cazul in care doresc sa imi deschid un magazin virtual si ce pasi trebuie sa parcurg pentru a fi in legalitate.”
Legat de legea de reglementare a activitatii unui magazin virtual, aceasta nu este alta decat cea a comertului electronic, care a fost adoptata de Camera Deputatilor urmand sa primeasca si votul Senatului. In lipsa acestei legi, firmele care administreaza magazinele virtuale se considera ca au ca obiect de activitate „comert cu amanuntul desfasurat prin alte metode decat magazine” – comert prin telefon, teleshopping. Iata pasii care trebuie urmati pentru infiintarea unui magazin virtual: 1) infiintarea unei societati comerciale cu obiectul de activitate precizat mai sus; 2) „construirea” in sine a magazinului (partea tehnica, contracte cu furnizori etc.); 3) promovare.
Gigi Cintea, Constanta: „Va rog sa-mi furnizati valorile ratei inflatiei in anii 1999, 2000 si 2001, precum si indicatorii economici pentru ramura constructii civile pentru aceeasi perioada”.
Rata inflatiei a fost (in ordinea anilor mentionati de dvs.): 54,8%, 40,7% si 30,2%. Volumul total de lucrari de constructii a fost: 40.825,2 miliarde lei in 1999, 67.240,3 miliarde lei in 2000 si de 63.901,9 miliarde lei in primele noua luni ale anului 2001 (datele finale pentru anul trecut urmeaza sa apara in curand). Pentru alte date puteti accesa site-ul Institutului National pentru Statistica si Studii Economice, la adresa www.insse.ro.
Mihaela Stoica: „As avea nevoie de informatii legate de fenomenul globalizarii. Puteti sa-mi indicati in care numere ale revistei Capital au aparut articole pe aceasta tema si, eventual, cateva adrese de site-uri utlie?”
Articolele referitoare la globalizare publicate de revista noastra pot fi gasite pe site-ul capital.ro. Faceti click pe „Arhiva”, apoi introduceti cuvantul „globalizare” in campul de deasupra butonului „Cauta”. Va fi afisata lista articolelor care trateaza tema respectiva. Alte informatii legate de fenomenul globalizarii puteti obtine accesand motoarele de cautare.
Cosmin Dumitrascu, Hunedoara: „Cunoasteti firme care organizeaza jocul paint ball?”
Contactati firma Rompaintball din Brasov la adresa www.paintball.home.ro sau la telefon 092-293.402.
Katona Aranka, Miercurea Ciuc: „Cursurile prin Eurocor (si diploma) sunt atestate de Ministerul Educatiei din Romania?”
Din informatiile pe care le detinem, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) nu recunoaste aceste diplome. Puteti verifica la minister, la Directia Avizarea furnizorilor de cursuri daca Eurocor este atestat de MEC si, de asemenea, la Directia Recunoasterea diplomelor de studii, daca aceste diplome sunt sau nu recunoscute. Numarul de telefon la care trebuie sa sunati pentru a obtine aceste informatii este:
01-315.74.30.