Liberalii caută soluția ideală de pus în practică, în cazul în care Guvernul condus de Florin Cîțu va pica la votul de luni. Astfel, PNL plănuiește să îl propună din nou pe Orban, dacă nu trece noul cabinet.

Pasul următor poate să conducă spre anticipate sau spre o guvernare până în toamnă, însă totul depinde de ce va face PSD și de decizia Curţii Constituţionale pe ordonanța referitoare la anticipate.

Dacă ordonanţa referitoare la anticipate va fi declarată constituţională, iar social-democraţii rămân ancoraţi în planul privind anticipatele, liberalii sunt pregătiţi, după căderea guvernului Cîţu, să vină cu un nou premier care să pice în Parlament astfel încât să avem alegeri anticipate, la finalul lunii iunie, anunță Antena 3, pe surse.

Varianta premierului tehnocrat

Însă, în situaţia în care ordonanţa privind anticipatele va fi declarată neconstituţională de Curte, atunci lucrurile se complică, pentru că sunt două variante luate în calcul de PNL.

Prima ar fi să vină cu un nou premier care să pice în Parlament, doar că atunci alegerile anticipate ar avea loc la finalul lunii iulie.

Iar dacă social-democraţii sunt împotriva unui plan privind anticipatele, atunci liberalii sunt pregătiţi să vină cu o variantă de premier tehnocrat şi cabinet cu miniştri tehnocraţi sau PNL, dar asociaţi ca tehnocraţi şi să rămână cu acest guvern până la alegeri.