Dupa cum s-a putut vedea in ziare si la televiziune, identificarea celui care a trimis mail-ul defaimator s-a facut prin mijloace informatice. Nu este pentru prima data cand se recurge la asemenea metode, insa rasunetul investigatiei este mai mare ca oricand.
Identificarea celui care a trimis mail-ul de senzatie de pe adresa oamneni_de_treaba@hotmail.com, s-a facut rapid, lucru ce i-ar putea determina pe multi sa creada ca Internetul nu-ti poate oferi, nici pe departe, anonimatul atat de trambitat. Lucrurile stau insa cu totul altfel. Cu ajutorul unor programatori, ingineri de sistem si specialisti in securitatea pe web, am identificat cateva posibilitati de a folosi posta electronica, fara riscul de a fi descoperit.
Furnizorul de Internet stie multe despre tine
Inainte de toate, e bine sa stiti cum a fost posibila identificarea celui care a expediat mail-ul, cunoscut sub numele de cod „Armagedon II”. Principala greseala a lui Iane a fost ca a trimis mesajul folosind una din aplicatiile de web-mail (Hotmail), care afiseaza protocolul de Internet (IP) pe care se face conexiunea in momentul trimiterii. Destinatarul, daca foloseste un client de mail, ca Netscape Navigator, dand click pe meniul „view” din bara de sus si selectand optiunea „header all”, va putea citi IP-ul pe care s-a conectat expeditorul scrisorii electronice.
O data obtinut IP-ul, investigatia poate fi continuata cu usurinta. Se copiaza numarul de IP (213.154. 130.108, in cazul nostru), care este unic in lume, se acceseaza un site precum www.ripe.net si se introduce la sectiunea „who is”. Un motor de cautare va indica numele furnizorului de Internet (ISP) al expeditorului. Organele de ancheta, pe baza unui mandat, pot solicita ISP-ului respectiv detalii despre conexiunea cu pricina, pentru ca pe serverul furnizorului exista un jurnal (log) care inregistreaza date foarte pretioase.
„Log-ul pastreaza urmatoarele informatii despre expeditor: data la care s-a facut conexiunea, numarul de telefon, in cazul in care este o legatura dial-up pe o centrala digitala, numele de utilizator, IP-ul si data deconectarii”, explica Leonardo Radoiu, diretor tehnic la portalul ROL.ro, al carui actionar majoritar este ISP-ul PC Net.
Si o data identificat numarul de telefon al sender-ului, RomTelecom, pe baza de mandat, poate oferi informatii despre detinatorul numarului cu pricina. In cazul lui Iane, identificarea a fost simpla, pentru ca a trimis mail-ul chiar de acasa. Nepricepere, ghinion sau premeditare ?!
Internet CafA