Scandalul legat de Sorin Ovidiu Vantu si companiile care sunt sau au fost in proprietatea lui a bulversat piata de capital. Cunoscut fiind ca unul dintre principalii speculatori pe piata de capital, de operatiunile derulate de Vantu prin Gelsor sau alte societati de valori mobiliare se tem toti brokerii.
Dupa un inceput de an nu tocmai favorabil pentru actiunile cotate la Bursa de Valori, aparitia omului de afaceri la un post de televiziune a dat tonul speculatiilor pe piata. Principalele victime: SIF-urile, despre care circula zvonuri ca au legaturi stranse cu controversatul om de afaceri. Unele dintre aceste zvonuri – implicarea SIF Transilvania la BRS, intentia presedintelui SIF Muntenia de a deveni partener de afaceri cu Vantu la BID – s-au dovedit a fi reale. Cert este ca o data cu declansarea scandalului, pretul actiunilor SIF a scazut cu aproape 10 procente in numai cateva zile. Operatorii s-au temut ca SOV va incerca, prin intermediul Gelsor, sa vanda din actiunile pe care le detine pentru a acoperi macar o parte din gaura de la BRS. Ca nu s-a intamplat exact asa o dovedeste faptul ca in aceste zile nu s-au tranzactionat mai multe actiuni ale SIF-urilor decat in zile obisnuite. Asta nu inseamna ca Vantu nu a vandut actiuni, dar in mod cert nu atat de mult cat sa prabuseasca preturile. Site-urile pietei de capital s-au umplut in aceste zile cu tot felul de dialoguri intre brokeri, pe tema operatiunilor efectuate de Vantu prin Gelsor. Astfel, in timp ce pe pagina pietei de capital „kmarket” brokerii au pareri impartite in legatura cu posibilitatea ca Gelsor sa vanda actiunile lui SOV la SIF-uri, in site-ul Vanguard aproape toti operatorii considera ca aceasta operatiune a determinat scaderea cotatiilor. In plus, mai circula zvonuri si in legatura cu transferuri de pachete mari de actiuni pe preturi mici, astfel incat vanzarea sa se realizeze in pierdere pentru controversatul om de afaceri.
Punctul culminant al acestor speculatii a fost atins miercuri, cand s-a anuntat a doua aparitie a multimiliardarului la televiziune. Desi „dezvaluirile” acestuia au fost departe de asteptari, Vantu a comunicat totusi un semnal important pentru piata de capital: se retrage din afaceri. In mod cel putin ciudat pentru operatori, aceasta informatie nu a influentat negativ cotatiile actiunilor. Dimpotriva, pretul actiunilor SIF a crescut chiar in ziua urmatoare, recuperand mai mult de jumatate din scaderea inregistrata in acest an. Asta nu inseamna ca lucrurile au revenit la normal. Opinia brokerilor este ca relaxarea din ultimele zile reprezinta, de fapt, linistea dinaintea furtunii.