Si ce s-a mai intamplat cu banii FNI-ului? O parte au mers in Banca Romana de Scont, care la randul sau detinea o importanta participare la asa numita Banca pentru Investitii si Dezvoltare.

Banca a cumparat in septembrie 2000 actiuni Gelsor, grupul financiar grupat in jurul oamenilor lui Vantu. Nicolae Popa, de exemplu, este fost presedinte Gelsor, la fel ca si Doru Nicolaescu, despre care vom mai vorbi. Cine era presedintele bancii in perioada respectiva? Nimeni altul decat Nicolae Vacaroiu, fost prim-ministru si viitor presedinte al Senatului – actual presedinte al Curtii de Conturi, institutia care se ocupa cu certificarea legalitatii cheltuirii banului public. Adjunctul domniei sale era Florin Georgescu, actual primvice-guvernator BNR. Atributiile domnului Georgescu la BNR tin inclusiv de reglementarea sectorului bancar. Cel care i-a fost contractandidat, fostul vicepresedinte Mihai Bogza, actual presedinte al Bancpost, este cel care a decis falimentul atat al Bancii Romane de Scont cat si al Bancii pentru Investitii si Dezvoltare. La reinnoirea mandatului, nu a mai primit sprijinul politicienilor pentru ramanerea pe functie.

Un alt fost presedinte al Gelsor, Vlad Soare este astazi unul din membrii comisiei care supravegheaza fondurile de pensii private, ca propunere a CNSLR- Fratia (federatia sindicala unde este afiliat sindicatul lui Liviu Luca), propunere insa acceptata senin de politicieni. Domnul Soare este si astazi demnitar al unei institutii publice, guvernamentale, platit din banii contribuabililor.

Intr-un alt interviu de pomina, omul de afaceri indemna ca sa se “intareasca statul” daca e slab, intrebat fiind de jurnalisti daca coruptia slabeste institutiile statului. Declaratia domniei sale, transcrisa exact: „Nu am oameni in structurile statului. Pentru mine ar fi mai usor sa cumpar unul din structura decat sa-l plasez acolo daca as vrea sa fac astfel de lucruri… Daca statul este incapabil sa-si protejeze resursele este treaba statului. Omul de afaceri incearca. Este treaba statului sa-l prinda si sa-l lege. Intariti-va statul”, a fost raspunsul transant oferit de acesta ziaristilor care ridicau problema ca statul este slabit de actele de coruptie si nu se poate apara eficient.

Detalii

Citeşte şi
Episodul 1, 1981-1987 : Vîntu în epoca de Aur – de la contabilitate la „Secu”?
Episodul 2, 1999-2000 : „Dormi liniştit, FNI veghează pentru tine!”
Episodul 3, 1999-2000 – Dormim liniştiţi până azi : statul co-participant la frauda FNI
Episodul 4, 2006-2010- Exploziv: Păgubiţii FNI, AVAS şi cele 300 de milioane de euro pe cale de a fi plătite acum
Episodul 5, 2000 – Asociaţii FNI: de la un fost prim-ministru la un viitor europarlamentar
Episodul 6: 2000-2002 – Unde sunt banii FNI-ului? Despre „băieţii” de la INDUSTRIAL EXPORT S.A.
Episodul 8, 2001-2003 – Doru Nicolaescu, procurorii şi serviciul “Doi şi un sfert”
Episodul 9: 2002-2009 “O să vă popească Popa ăsta”
Episodul 10, 2008-2010: Şicane continue Băsescu – Vîntu
Epilog, 2010: Ce mai este necunoscut în afacerea SOV?