Este adevărat că preţul aurului a crescut destul de mult de la începutul crizei de credit. În timp de criză, sunt mult investitori care consideră aurul o valoare „refugiu”. Există însă câteva metode de a „investi” în aur care nu sunt foarte recomandate şi care, totuşi, sunt şi cele mai utilizate.

1. Să cumperi monede din aur de pe eBay

Este o practică destul de răspândită, însă trebuie ţinut cont de faptul că preţurile afişate pe eBay nu ţin cont de preţul real al aurului. De exemplu, un anunţ de pe site-ul de licitaţii prezenta o ofertă  de vânzare a 40 de „Liberty Gold Coins” de 10 dolari, care aveau un total de 622 de grame de aur. În cazul în care ar fi ţinut cont de preţul real al aurului, acestea ar fi trebui să coste aproximativ 19.000 de dolari. În anunţ, cel care le vindea, cerea un preţ de 33.000 de dolari. Este adevărat că ele pot constitui piese de colecţie sau obiecte de valoare foarte rare, însă acest lucru un contează pentru un investitor în aur.

2. Achiziţia de monede de colecţie

Diverse bănci centrale emit, din când în când, diverse monede din aur, pentru a marca diverse evenimente speciale. De cele mai multe ori, valoarea acestora depăşeşte valoarea reală a aurului, fapt ce face ca acestea să fie o investiţie nerentabilă în aur.

3. Cumpărarea unor piese rare

Există foarte mulţi vânzători, de cele mai multe ori pe internet, care spun că vând piese din aur foarte rare la preţuri, bineînţeles, enorme. Nu de puţine ori, acestea sunt falsuri, motiv pentru care trebuie să fii un foarte bun cunoscător pentru a face o distincţie clară.

4. Să cumperi aur pur şi simplu

O altă practică destul de răspândită este aceea de a cumpăra aur de pe internet de pe site-uri „specializate”, însă aici preţurile sunt foarte mari şi nejustificate. Diferenţele de preţ sunt între 15% şi 40%.

Cele mai recomandate moduri de a investi în aur recomandate  de investitori sunt contractele futures sau investiţiile în acţiunile la companiile miniere.

SURSA: L’Echo