Cum poți scoate bani de pe cardul de energie?

Cum poți scoate bani de pe cardul de energie? Guvernul României a emis o ordonanță cu privire la beneficiarii sprijinului financiar acordat pentru încălzire.

Executivul a adoptat, joi, ordonanța pentru a completa articolul XLVIII din Ordonanța de Urgență a Guvernului 115/2023 referitoare la măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, consolidarea fiscală, combaterea evaziunii fiscale, modificarea și completarea unor acte normative, precum și prorogarea unor termene, și pentru instituirea unor măsuri în domeniul gestionării fondurilor europene.

Prin această măsură legislativă, cardurile emise vor putea fi folosite și pentru aplicarea sprijinului prin acordarea de alimente de bază și mese calde, cu aceiași beneficiari.

Fondurile necesare emiterii și distribuirii cardurilor pentru noii beneficiari sunt incluse în bugetul de stat aprobat. Cei care nu au cheltuit integral sumele de pe cardurile de energie valabile pentru achiziționarea de lemne de foc vor putea să își ridice sumele în numerar până la 31 martie 2024, de la oficiile poștale, în termenul de valabilitate al cardurilor emise, pentru documentul sau documentele justificative emise până la 15 martie 2024.

Cine primește carduri de energie?

Vă amintim că trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru a beneficia de acest ajutor financiar acordat de statul român. Sunt vizate următoarele categorii de români:

  • pensionarii cu vârsta de 60 de ani și peste, cu venituri lunare de până la 2.000 de lei;
  • pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, având aceeași limită de venit;
  • persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 de lei;
  • familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010;
  • familiile și persoanele singure care primesc ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Cum vor fi distribuite voucherele pentru energie?

Listele cu persoanele eligibile sunt elaborate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Sprijinul financiar se va acorda sub forma unui voucher tipărit, distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A.

Cei care beneficiază vor putea utiliza aceste vouchere pentru a acoperi cheltuielile cu energia, indiferent de tipul acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelii, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile necesare prin transferul acestora în contul bancar al CN Poșta Română SA. Această măsură are ca scop principal furnizarea de sprijin gospodăriilor vulnerabile, oferindu-le resursele necesare pentru a face față provocărilor generate de creșterea semnificativă a costurilor la energie.