Astfel, statul va plăti chiria în locul românilor aflați în imposibilitate de plată, pentru primele trei luni de la declararea stării de urgență. Cei care apelează la acest ajutor trebuie să ia aminte că banii trebuie returnați până șa sfârșitul anului.

Beneficii pentru proprietari

Proprietarii care au fost de acord cu majorarea chiriilor vor beneficia de facilități fiscale drept răsplată.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat deja legea care prevede toate aceste forme de sprijin, având nevoie doar de norme de aplicare.

Cum poți beneficia de ajutor

Doritorii trebuie să facă o cerere la Direcția Fiscală pentru ca statul să plătească în locul său chiria pentru cele două luni de stare de urgență și pentru luna următoare.

Așa cum am amintit mai sus, cei care beneficiază de acest ajutor trebuie să returneze banii la Direcția Fiscală, în tranșe egale, până la finalul anului. Dacă această condiție nu va fi îndeplinită, beneficiarul va fi executat silit.

Pentru a obține ajutor, chiriașul trebuie să demonstreze, prin orice fel de act justificativ, că se află în imposibilitatea de a plăti. Chiria lunară nu trebuie să depășească 2000 de lei.

Companiile beneficiază și ele de astfel de ajutor

În cazul companiilor, chiria maximă care poate fi preluată de stat este de 10.000 de lei.

Proprietarii care s-au arătat mai înțelegători vor beneficia și ei de facilități: dacă și-au redus pretențiile cu cel puțin 30%, față de luna februarie, vor fi scutiți de plata impozitului pe venitul obținut din închiriere.

Experții imobiliari spun că oamenii s-au resemnat să plătească atât cât li s-a cerut, însă firmele au încercat să-și renegocieze chiria imediat ce starea de urgență le-a afectat activitatea.