'Mulţi operatori din România, în special importatorii, evită să facă importuri direct în România din motive de TVA. La noi se cere plata TVA în vamă şi, ca atare, îşi deschid puncte în ţările din apropiere – Bulgaria, Ungaria etc, de unde, odată intrată în Uniunea Europeană, marfa vine la noi fără niciun fel de probleme. În ţările unde se fac aceste importuri, o parte din taxele vamale, circa 20%, rămân în bugetul statului respectiv. Deci aceşti 20% nu mai ajung în bugetul României. (La export – n.r.), nemaifiind prezenţi cu oferta noastră în anumite pieţe, occidentalii ne cumpără marfa şi o vând ei, sunt intermediarii noştri. O parte din comisioanele pe care ar trebui să le câştige România, ajung în buzunarele colegilor noştri din Uniunea Europeană, în bugetele respectivelor ţări', a explicat luni Ionescu în cadrul unei conferinţe de specialitate. 

În privinţa exportului extracomunitar, Mihai Ionescu spune că acesta nu reuşeşte să se redreseze, deşi în perioada 2011-2013 acestea au înregistrat creşteri. 'Din păcate, în ultimii doi ani înregistrăm regrese, ceea ce se reflectă în activitatea vămii. În 2014, am avut jumătate din lunile anului cu scăderi, jumătate cu creşteri. În total, o evoluţie de 0,7%. În schimb, anul trecut am avut o cădere de 5,2%. Anul acesta continuă trendul: în ianuarie a fost o scădere de 14,8%, în martie de 5,4%', a mai spus reprezentantul exportatorilor. 

Potrivit acestuia, deficitul comercial a crescut, din nou, după ce se reuşise reducerea acestuia la cinci miliarde de euro anual, din cauza faptului că economia nu reuşeşte să satisfacă cererea. 

'Noi reuşisem să aducem deficitul balanţei comerciale în jur de cinci miliarde de euro. Anul trecut am avut aproape nouă şi anul acesta probabil că se va ajunge la 10 miliarde euro, adică decalaje pe care le înregistram în anii de boom, 2007-2008. Este un lucru negativ, că economia nu reuşeşte să satisfacă cererea, pentru că vom transfera sarcina acestor deficite generaţiilor viitoare', a subliniat Ionescu.

Sursa: Agerpres