Majoritatea economistilor chestionati de Reuters se asteaptă acum ca Banca Centrală să-şi majoreze ratele la 2 noiembrie, după următoarea sa întâlnire, ridicând costul oficial al împrumutului la 0,5% de la 0,25%, prima creştere în mai mult de 10 ani.

Mai jos este un rezumat al ceea ce Banca a spus că se așteaptă să vadă în economia britanică, cum funcționează economia și când urmează să fie lansate următoarele comunicări-cheie.

Inflaţia

Banca centrală, care are ca obiectiv inflaţia de 2%, a declarat, pe 14 septembrie, că se aşteaptă ca majorarea preţurilor de consum să ajungă puţin peste 3% în octombrie, înainte de a începe să scadă încet.

În septembrie IPC a crescut la un nivel de 3,0%, faţă de 2,9% în august.

Salarii

În luna august creşterea salariului annual va fi de 2,0% în al patrulea trimestru din 2017, ajungând la 3,0% în aceeaşi perioadă a anului 2018.

Creşterea salariilor în lunile iulie şi august a fost puțin mai puternică decât se aștepta BoE la 2,2% de la an la an. Un sondaj BoE a arătat că companiile intenționează să ofere oferte de plată în intervalul 2-3 procente, în timp ce un studiu separat al Institutului Chartered pentru Personal și Dezvoltare a oferit o medie de 2% mai mică pentru sectorul privat.

Creştere economică

Datele preliminare ar putea arăta că produsul intern brut a crescut cu 0,3% în al treilea trimestru, aceeași creștere lentă trimestrială ca în ultimele trei luni. Dar creșterea ar putea fi mai puternică datorită îmbunătățirii cererii consumatorilor, a spus Banca Centrală.

Compania financiară Markit a declarat că indicii managerilor de cumpărare au indicat o creștere de 0,3 %  în al treilea trimestru, în timp ce Institutul Național de Cercetare Economică și Socială a declarat că cifrele oficiale au indicat o creștere de 0,4 la sută.

Produsul din august a depășit așteptările, iar măsurile din sectorul privat de creștere a vânzărilor cu amănuntul au fost solide. Dar deficitul comercial al Marii Britanii a atins un nivel record.

Lectura oficială preliminară pentru PIB în al treilea trimestru va fi publicată pe 25 octombrie.

Şomaj

În august rata șomajului va atinge în medie 4,4% în ultimele trei luni ale anului 2017, înainte de a se ridica ușor la 4,5% în 2018 și 2019, în timp ce participarea forței de muncă peste 16 ani ar rămâne constantă la 63,5%

Șomajul a scăzut mai repede decât s+a prognozat, scăzând la un minim de 42 de ani, de 4,3% din forța de muncă în cele trei luni până în iulie și rămânând acolo în august. Acesta este sub nivelul de 4,5% pe care BoE a spus-o anterior că ar putea fi un declin pentru o inflație mai mare.

Participarea la forța de muncă în vârstă de lucru a crescut până la un nivel record de 75,3% în iulie, înainte de a aluneca la 75,1% în luna august.