Din acea revelație a apărut Clinton Global Initiative – o reuniune anuală a celor bogați și puternici, dar care nu centrată pe un anume loc, ci pe un om. În ultimul deceniu de când programul a devenit imaginea publică a lui Bill, Hillary and Chelsea Clinton Foundation, organizația care s-a extins reprezintă centrul existenţei publice și profesionale a familiei Clinton și o rampă de lansare pentru campania prezidențială a lui Hillary Rodham Clinton.

Astăzi, Fundatia Clinton este un organism unic în istoria națiunii americane și probabil a întregii lumi: Este un imperiu global filantropic condus de un fost președinte american și strâns legat de un viitor pontenţial președinte, cu scopul îndrăzneț de a rezolva unele dintre cele mai suparatoare probleme, prin reunirea  celor mai bogaţi, influenţi şi mai puternici oameni din toate parţile planetei.

Evoluția fundației, care a început ca un modest ONG axat în mare măsură pe biblioteca fostului președinte din Arkansas, este o reflectare aproape perfectă a familiei Clinton. Acestă evoluţie nu a fost concepută ca un plan, ci a crescut în conformitate cu natura ambițioasă, loială, agitată și adesea împrăștiată a omonimului său. Multe programe au fost declanșate de oameni care au intrat întâmplător în viaţa lui Bill Clinton. O întâlnire cu un negustor din Harlem. Planul unui prieten de a lupta impotriva maladiei SIDA. Zborul la Davos. Chirurgie cardiacă de urgenţă.

Fundația include acum 11 de inițiative majore axate pe probleme divergente cum ar fi randamentului culturilor din Africa, de relieful după cutremurul din Haiti și costul medicamentelor pentru SIDA la nivel mondial. Referitor la toate acestea, constelația Clinton a ridicat valoarea la 2 miliarde de dolari, cu peste 2.000 de angajaţi și are un buget anual combinat de peste 223 milioane dolari.

În mijlocul acestora se află Bill Clinton, un nou tip de celebritate post-prezidențială: un organizator care adună banii oamenilor bogați şi îi direcţionează spre problemele oamenilor săraci. În tot acest proces, fundația ridică averea celor bogați, oferindu-le intrarea în cele mai importante familii politice ale națiunii americane.