De la 1 ianuarie 2024 toate pensiile din România vor crește cu rata inflației din 2023, adică 13,8%, a declarat premierul Marcel Ciolacu sâmbătă.

El a precizat că Parlamentul va adopta noua lege a pensiilor, care va fi aplicată din 2024.

Marcel Ciolacu a confirmat că pensiile cresc conform legii, cu 13,8% din 2024

„Haideți să lămurim un pic lucrurile. România are legi. La anul, conform legii, vom avea o indexare de 13,8%. Este indicele de inflație pe anul trecut.

Știți foarte bine că data trecută, când era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă, pentru că inflația în anul curent era mult mai mare, am hotărât să aplicăm același lucru.

Prin două componente one off (sume acordate o singură dată pensionarilor cu pensii mici – n.r.) – astfel am putut constituțional să mărim pensiile mai mici. De la această bază am plecat. În viitoarea lege se regăsește din nou acest fapt că trebuie cu indicele de inflația anual intervenit pe pensii”, a explicat premierul.

Ciolacu și-a manifestat încrederea că până la sfârșitul lunii noiembrie va trece noua lege a pensiilor prin Parlament, apoi va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie.

„Eu cred că până la sfârșitul lunii noiembrie vom trece noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechități. La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%”, a declarat Ciolacu.

Noua lege a pensiilor va rezolva anumite inechități

Legea are prevăzută închiderea „anumitor inechități”, a precizat premierul, adăugând că nu se poate pune în aplicare instant. „De la 1 ianuarie, toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor e cu totul altceva”, spunea Ciolacu.

„Eu legea n-o pitesc, va merge în Parlament”, a adăugat prim-ministrul.

Recent, Ciolacu spunea că ar urma să fie purtate noi discuţii la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene despre noua lege a pensiilor. Şi atunci, premierul spunea că şi-ar dori ca această lege să fie pusă în aplicare încă de anul viitor.

Întrebat cât ar urma să fie pensia minimă de la 1 ianuarie, premierul a răspuns atunci că în primul rând se va ţine cont de o majorare a pensiei în acord cu indicele inflaţiei.