Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat cazul Sorinei Pintea şi percepţia românilor asupra persoanelor care iau şpagă în această ţară.

CTP vine cu o concluzie şocantă: mulţi români ar lua cu bucurie şpagă, dacă ar fi într-o poziţie în care să li se ofere aşa ceva.

Există mulți care ar vrea să ia şpagă, dar n-au situație

“Eu vă întreb: Credeți că sunt mulți oameni în țara asta care iau șpagă? (…) Nu, noi nu suntem un popor de infractori (cum spunea Sorina Pintea – n.red.). Există destui cetățeni care nu iau șpagă. Știți de ce nu iau? Pentru că nu li se dă! De-aia! Pentru că nu au funcții în care să poată primi șpagă. Dacă ar avea, ar lua cu două mâini”, a declarat Cristian Tudor Popescu în cadrul emisiunii “Cap limpede” de pe Digi24.

Gazetarul povesteşte că a văzut interviuri cu oameni de pe stradă, care recunosc cu nonşalanţă că nu ar refuza şpaga şi chiar şi-ar dori să fie în situaţia să primească aşa ceva: “Dvs ați lua? Păi, bineînțeles, răspunde, da’ cine îmi dă mie șpagă?”

“Am văzut interviuri cu oameni de pe stradă: Ați auzit de cutare, că a luat un milion de euro șpagă? Dvs ați lua? Păi, bineînțeles, răspunde, da’ cine îmi dă mie șpagă? Deci, sunt mulți cei care consideră – evident că în țara asta există și oameni care nu iau șpagă, pentru că așa au fost ei crescuți și așa este baza morală din ei, temelia morală din ei îi împiedică să ia șpagă – dar există și mulți care ar vrea să o ia, ar vrea, dar n-au situație”, a mai spus CTP, potrivit digi24.ro.

CTP aminteşte şi de cazul lui Bogdan Olteanu

Cristian Tudor Popescu îşi aduce aminte şi de cazul lui Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR, în prezent aflat după gratii: “Știți ce a spus ăsta, când era acuzat așa, de mită? Dar ce, domnule, am dat în cap la oameni?!”

“Și ăștia consideră în ultimă instanță: Da’ ce a făcut, domn’le? Expresie pe care am auzit-o demult de tot, prima dată – îmi amintesc așa, mai pregnant – la unul, Bogdan Olteanu, ăsta a fost al treilea om în stat, acum e prin pușcărie. Știți ce a spus ăsta, când era acuzat așa, de mită, cu Vîntu, cu Delta, cu Tăriceanu, ce spunea? Dar ce, domnule, am dat în cap la oameni?! Asta este ideea: Ce a făcut, domnule, a luat și ea șpagă! Păi cum să nu ia șpagă, domnule, dacă e șefă? Păi, dacă e șefă, nu trebuie să ia șpagă? Normal! Și eu, dacă eram șef acolo, la spital, luam și eu șpagă! Și a luat multă? Păi, a luat multă, că e șefa spitalului! Nu? Normal!

Sunt, din păcate, dureros de mulți inși în țara asta care așa gândesc. Și care sunt împotriva corupției. De ce? Pentru că ei n-au ocazia să ia șpagă! De-aia sunt împotriva corupției!”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.