Săptămâna trecută, presa și gurile rele au vuit la auzul veștii că președintele a evitat aglomerația infernală de pe Valea Prahovei, optând pentru întoarcerea în București pe calea aerului: mai exact, cu un elicopter. În realitate, o bună parte dintre cei care au ridicat din sprâncene ­și-ar fi permis, la rândul lor, să recurgă la aceeași so­luție: un zbor cu elicopterul (atenție, dus-întors) București – Valea Prahovei costă, dacă apelați la serviciile companiei Efly, 400 de euro.
Este vorba de o ofertă specială, în general firmele de profil aplicând taxarea pe ora de zbor, nu pe rute anume. Iar prețurile variază serios, între 200 de euro, de pildă, pentru un avion CESSNA 172S, și 1.760 de euro, pentru un elicopter VIP EC-155.
Aceasta, în condițiile în care cei mai mulți operatori de taximetrie aeriană au redus tarifele începând cu 2009, în unele cazuri cu o pondere de până la 30%. Și este puțin probabil ca prețurile să mai crească prea curând.
„În 2010, am avut cu 10% mai puțini clienți decât în 2009 și încasări cu 15% mai mici pe segmentul aerotaxi, dar, pentru 2011, estimăm să revenim la nivelul vânzărilor din 2009“, spune Cristina Mitchievici, responsabila cu comunicarea a unuia dintre principalii jucători de pe această piață, Regional Air Services (RAS).
De reținut, totuși, că 2009 a fost un an extrem de nefast pentru acest tip de business, companiile raportând scăderi cu până la 70% a numărului de clienți corporate, segmentul pe care se bizuie majoritatea operatorilor.
Un business la extreme
Totuși, spune reprezentanta RAS, în continuare „cea mai mare parte a cererilor de aerotaxi este asigurată de companiile mari din România și de multinaționale, care solicită curse pentru top management, optând pentru curse «cu avionul la scară» în orașe-centre de afaceri din Europa“.
Totuși, clienții sunt diferiți, pentru că primim cereri atât de la oameni bogați, care caută discreție, confort și eficiență pentru deplasările lor și care preferă aeronave din segmentul de lux, cât și de la oameni care vor doar mici aventuri romantice, nonconformiste și nu foarte costisitoare. În final, există avioane pentru care percepem 140 de euro pe oră, prin urmare o escapadă la mare sau la munte cu un avion care îți stă la dispoziție nu costă o avere, dar în mod sigur impresionează.
În funcție de afacerile raportate pentru 2009, cea mai de succes firmă de taximetrie aeriană este, totodată, una dintre cele mai nou-intrate pe piață, Direct Aero Services, deținută de omul de afaceri Nelu Iordache. Compania oferă o serie de servicii conexe transportului aerian propriu-zis. Între acestea, catering la bordul navelor, ambulanță aeriană sau chiar organizarea de evenimente festive, cu precădere nunți, la înălțime. Dacă e să ne luăm după cifre, Direct Aero Services se bucură de un succes cel puțin neașteptat, mai ales în comparație cu cea mai cunoscută, probabil, companie a lui Nelu Iordache, cu profil similar – operatorul de zboruri low-cost Blue Air.
Așadar, cele două firme au raportat venituri relativ similare (536 de milioane de lei, prima, 630 de milioane de lei, cea de-a doua), însă Direct Aero Services a avut un profit simțitor mai bun (13,5 milioane de lei, față de 5,8 milioane de lei, în cazul Blue Air).
Indicatorii financiari ai companiei sunt cu adevărat remarcabili, ținând cont de piața extrem de redusă căreia i se adresează, dar și comparativ cu alte companii care oferă același tip de servicii. Un alt jucător, Alfa Air Services, a avut în aceeași perioadă afaceri de 1,54 milioane de lei și o pierdere usturătoare, de 1,22 milioane de lei.

10
curse de taximetrie aeriană efectuează, în medie, RAS, în fiecare lună. Unele implică deplasări de două ore, altele, de două săptămani

500
de euro costă un tur de survolare a Bucureștiului

15
ani poate dura amortizarea unei aeronave, în funcție de tipul acesteia (număr de locuri, autonomie de zbor, costuri de întreținere), de costul ei și de piață