Premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi rivalul său în alegeri, Benny Gantz, au anunţat luni că au semnat un acord pentru formarea unei coaliţii guvernamentale de urgenţă.

După trei scrutinuri neconcludente – în aprilie şi septembrie 2019 şi în martie anul acesta – şi după un an de blocaj politic, formaţiunea de dreapta Likud a premierului şi partidul Albastru Alb al lui Gantz au comunicat că ajuns la un acord de uniune şi implicit la majoritatea parlamentară pe care niciuna din cele două forţe nu reuşise să o asigure cu aliaţi mai mici.

Conform presei israeliene, acordul prevede că Netanyahu şi Gantz vor fi prim-miniştri pe rând; actualul premier îşi va păstra deocamdată funcţia. Netanyahu va conduce în următoarele 18 luni guvernul israelian, în timp ce Gantz îi va fi vicepremier. La finalul anului viitor rolurile celor doi se vor schimba.

Netanyahu este cel mai longeviv premier israelian din istorie. El a condus în două rânduri guvernul (între 1996 și 1999 – primul mandat, din 2009 până în prezent – al doilea mandat), având peste 14 ani în fruntea țării. Cu noul acord, Netanyahu va ajunge la cel puțin 16 ani de conducerea a Israelului. Netanyahu l-a depășit inclusiv pe David Ben Gurion, fondatorul statului Israel, care a condus țara timp de 13 ani.