Sectorul chimic, mecanic, moda, lumea bancară: din păcate, o mare varietate.

În unele cazuri sunt închise unele magazine, a se vedea de exemplu cazul lanțului de parfumerie Douglas Italia, care în următorii doi ani va renunța la 19 din cele 68 de puncte de vânzare; în altele cazuri, producţia este transferată acolo unde costul forței de muncă este mai mic, cum ar fi compania Sematic, care de la Osio Sotto merge în Ungaria. „În următorii cinci ani, 50 la sută din locurile de muncă pe care le cunoaştem se vor schimba”, spune secretarul regional Fim Cisl, Mirko Dolzadelli, referindu-se la sectorul manufacturier. Alte schimbări se datorează noilor tehnologii și schimbărilor organizaționale, a se vedea de exemplu Deutsche Bank, care închide o cincime din sucursalele sale.

109 angajați vor fi lăsați fără loc de muncă

În provincia Lecco, în Bulciago, Teva, o multinațională israeliană care a achiziționat Sicor, o companie farmaceutică care produce și produse împotriva Alzhaimer și a altor boli grave, vrea să șteargă cincizeci de ani de istorie și să lase 109 angajați fără muncă.

„Închiderea fabricii, care va duce și la probleme de mediu, a fost anunțată de către grup ca fiind ireversibilă”, explică raportul regiunii.

Însă cel mai surprinzător lucru este că în 2020, anul pandemiei coronavirusului, Sicor a obținut profituri de 29 de milioane de euro.

Există, de asemenea, grupul L’Alco, care în Lombardia administrează până la 44 de magazine sub mărcile Despar, Eurospar, Interspar și Cash & Carry Alta Sfera, arată publicația La Repubblica.

A cărui angajați au intrat în grevă pentru sâmbăta trecută pentru că în ultimele săptămâni nu au existat comunicări sau informații cu privire la progresul negocierilor pentru vânzarea mărcilor, nimic despre plata salariilor și nimic despre retribuţiile restante.

Producția va fi mutată în Ferentino

Și, în sfârșit, un alt caz și o altă multinațională, Henkel din Lomazzo, în provincia Como. O fabrică care seamănă puțin cu inima orașului, cu 150 de oameni care în curând vor pleca acasă, iar producția este mutată în Ferentino, în provincia Frosinone.

În orice caz, toate acestea sunt doar o introducere la ceea ce s-ar putea întâmpla, de data aceasta la o scară mai mare, odată ce perioada de înghețare a concedierilor va lua sfârșit.