Piața imobiliară din China este la pământ. Nici măcar întreaga populaţie a țării de 1,4 miliarde de locuitori, nu ar fi suficientă pentru a umple toate apartamentele goale care există deja. Acest punct de vedere a fost exprimat, sâmbătă, de un fost oficial chinez. Intervenția este privită cu interes. Asta pentru că reprezintă o rară opinie critică, exprimată în mod public, faţă de criza de pe piaţa imobiliară din Chima.

Sectorul imobiliar chinez era odată un pilon al economiei. El este în criză începând din 2021. La acel moment, gigantul imobiliar China Evergrande Group a intrat în incapacitate de plată. Decizia a fost luată după ce autorităţile au demarat o campanie împotriva acordării de noi credite ipotecare.

Realitatea îngrijorătoare de pe piața imobiliară

Începând de atunci, și alţi mari dezvoltatori imobiliari sunt şi ei în pragul default-ului. Reuters a dat ca exemplu în acest sens Country Garden Holdings. Acest lucru afectează încrederea în rândul cumpărătorilor de locuinţe.

Cele mai recent date oficiale publicate de Biroul naţional de statistică de la Beijing arată o realitate îngrijorătoare. Astfel, la finele lunii august, suprafaţa totală combinată a locuinţelor goale se ridica la 648 de milioane de metri pătraţi. Conform calculelor Reuters, asta ar însemna aproximativ 7,2 milioane de locuinţe. Calculul pleacă de la ipoteza unei suprafeţe medii de 90 de metri pătraţi a unei locuinţe.

Câte locuinţe goale sunt acum în China

Aceste cifre nu iau în calcul numeroase proiecte rezidenţiale care au fost vândute deja. Ele nu sunt încă finalizate din cauza problemelor de lichidităţi. Nu se au în vedere nici numeroasele locuinţe cumpărate de speculatori la ultima criză a pieţei imobiliare, în 2016. Acestea sunt şi în prezent goale. Toate acestea împreună ar reprezenta cea mai mare parte a spaţiului neutilizat, estimează experţii.

„Câte locuinţe goale sunt acum? Experţii avansează cifre foarte diferite, cele mai mari fiind cele conform cărora numărul actual de locuinţe goale ar fi suficient pentru trei miliarde de persoane”, a spus sâmbătă He Keng, fost vicepreşedinte la Biroul naţional de statistică.

El a făcut aceste aprecieri cu ocazia unui forum organizat în oraşul Dongguan, din sudul Chinei.

„Poate că această estimare este una exagerată, dar cel mai probabil 1,4 miliarde de persoane nu pot să le ocupe pe toate”, a estimat He Keng.

apartamente China/ SURSA FOTO: Dreamstime

Opiniile negative, în contrast cu mesajul autorităților chineze

Aceste opinii negative cu privire la un sector important pentru economia chineză au fost exprimate cu prilejul unui forum public. Ele contrastează cu discursul oficial al autorităţilor. Acestea din urmă susțin că economia Chinei este „rezistentă”.

„Tot felul de comentarii care prevăd colapsul economiei chineze apar din când în când dar ceea ce s-a prăbuşit până acum este o astfel de retorică şi nu economia chineză”, a declarat recent un purtător de cuvânt de la Ministerul chinez al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă.