Într-un interviu acordat la Antena 3, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu anunță că noul an are semne grele, iar „criza e după colţ”. El a subliniat faptul că încă de la început, anul va fi complicat, iar oamenii deja știu că într-un singur secol se pot produce două crize majore. Pe de altă parte, acum va apărea și cea de a treia criză.

„Sfârşim primul an al unui deceniu, deceniul 3 din acest secol, care s-a anunţat de la început foarte complicat şi cu multe semne grele. Lumea a învăţat din istorie că într-un secol se produc maxim două crize mari.

Şi iată că în secolul 21 s-au produs deja două crize foarte mari şi se vorbeşte deja de o a treia criză care este după colţ”, a spus Adrian Vasilescu, la Antena 3.

Consilierul BNR a adăugat că în cazul în care profeția lui Bill Gates se va adeveri și vom scăpa de pandemia de coronavirus,  comportamentul oamenilor va fi unul diferit.

El a vorbit despre posibilele probleme pe plan economic care vor afecta întreaga populație, având în vedere restricțiile și nu numai.

„Dacă Bill Gates are dreptate, atunci 2022 va fi nu numai anul în care scăpăm de pandemie dar va fi şi anul ultimei pandemii. Eu nu aş vrea să dau un sfat din capul meu, pentru că nu sunt profet(…). Au tot fost pandemii care au încercat foarte puternic lumea. Şi în general după pandemii au fost comportamente diferite.

Care este planul BNR

Acum foarte multe reviste economice şi foarte multe centre economice se întreabă ce se va întâmpla cu grămezile de bani pe care sta populaţia lumii, pentru că a încetinit consumul în perioada pandemiei şi când încetineşte consumul se sting motoarele economiei”, a mai spus Adrian Vasilescu la Antena 3.

Trebuie menționat faptul că și previziunile analiștilor par să susțină opinia lui Adrian Vasilescu. Pentru anul 2022 se estimează că creditele vor fi mai scumpe, iar ratele mult mai mari decât până acum, iar BNR trebuie să ia o decizie majoră cu privire la creșterea dobânzii cheie.

De menționat este faptul că nu este exclus ca acestea să crească chiar și cu zeci de lei în fiecare lună, iar BNR are programată o ședință în data de 10 ianuarie pentru a lua o hotărâre în acest sens.

În timp ce analiştii se aşteaptă ca dobânda-cheie să crească fie cu 0,25%, fie cu 0,5%, Adrian Vasilescu spune că se fac analize constante, însă până la 10 ianuarie nimeni nu se va pronunța.

„Banca Naţională nu cred că se va pronunţa până în 10 ianuarie (…). Analize există din plin, dar nu sunt pentru public”, a precizat Adrian Vasilescu.