Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu susţine că redresarea economică va reuşi cu ajutorul economiei de piaţă, însă subliniază că aceasta nu trebuie să “degenereze pe calea oportunismului şi a hazardului moral”, fiind nevoie de transparență, decizii fundamentate şi reguli clare pentru toată lumea.

Specula, interzisă

“Cu economia de piaţă vom traversa starea de urgenţă şi, prin politici publice stimulative, tot cu economia de piaţă vom reuşi să ne redresăm economic şi să mergem mai departe. Însă trebuie să avem grijă, cu atât mai mult în actuala stare de urgenţă, că economia de piaţă să nu degenereze pe calea oportunismului şi a hazardului moral. De aceea, avem nevoie de transparență, decizii fundamentate şi reguli clare pentru toată lumea, fie că ne referim la schemele de sprijin, la şomajul tehnic sau accesul la fondurile publice”, a scris Marinescu pe site-ul său.

Cererea și oferta rămân legi imuabile

Marinescu mai arată că trebuie susţinut modul echilibrat în care autorităţile române s-au raportat la mecanismele pieţei, cu preocuparea generală de a nu interveni agresiv în funcţionarea acestora. “Economia nu trebuie orientată pe contrasens faţă de legile cererii şi ofertei, nici măcar în starea de urgenţă, mai ales atunci când întreprinzătorii arată eforturi de solidaritate”, a mai scris consilierul prezidenţial. El apreciază faptul că unele firme cu capital românesc au ales să producă măşti de protecţie, combinezoane şi alte echipamente medicale.

Dependența de importuri poate fi redusă

În contextul crizei, trebuie căutate oportunităţile, subliniind că vor exista cu “duiumul”. Marinescu dă drept exemplu faptul că, prin diverse scheme de sprijin şi investiţii, pot fi alese pentru a fi susţinute strategic anumite sectoare pentru reducerea dependenţei de unele importuri. “Este important  să obţinem un echilibru fezabil între soluţiile naţionale şi beneficiile comerţului liber pe plan internaţional”, avertizează Marinescu.