Premierul Florin Cîţu a primit o nouă scrisoare deschisă din partea Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Reprezentanţii fermierilor îi cer şefului Guvernului să revină asupra unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică, miercuri, de către Ministerul Agriculturii. Este vorba despre proiectul privind cuantumurile Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT), care prevede tăieri, în medie, de peste 50% la sumele pe care fermierii români, atât din sectorul vegetal cât și din zootehnie, le vor primi în 2021.

Fermierii consideră că bugetul de stat nu ar avea de suferit în urma acestor investiţii, iar banii ar fi oricum recuperaţi chiar în acest an, din taxele şi impozitele mai mari, în urma creşterii producţiei.

“Producția agricolă a României va suferi o scădere de minim 25%”

“După ce Guvernul a refuzat să mai plătească despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, situație care îi pune pe mulți fermieri să rateze anul agricol 2021, care se anunță mai bun, acum vine o nouă lovitură pentru agricultura națională prin tăierea masivă a cuantumurilor ANT. Vorbim de plăți aduse în derizoriu, de 5-6 euro pe hectar și de 2 euro pe cap de ovină și caprină.

Producătorii agroalimentari primesc, astfel, o nouă lovitură, efectele acestei decizii criminale din punct de vedere economic urmând a se simți în toată țara și în toate sectoarele. În toate statele Uniunii Europene, agricultura este sprijinită masiv, atât din fonduri europene cât și naționale, fiecare țară luptând din răsputeri pentru a-și ajuta fermierii.

Estimăm că prin întârzierea plății subvențiilor și acum tăierea lor, în convergență cu anularea despăgubirilor de secetă, producția agricolă a României va suferi o scădere de minim 25% a producției – atât în sectorul vegetal cât și în zootehnie. Asta în condițiile în care premisele meteorologice indică un an în care redresarea ar fi fost posibilă, dacă fermierii ar fi avut acces la capitalul de lucru pentru înființarea culturilor.

Considerăm că bugetul de stat nu ar fi avut cu nimic de suferit de pe urma acestor investiții în mediul privat, dimpotrivă, din taxele și impozitele plătite datorită creșterii producției agricole, banii ar fi fost recuperați de Finanțele Publice chiar din acest an”, se arată în comunicatul Asociaţiei Forţa Fermierilor.

“Cu ce au greșit cei care produc hrana acestei țări și susțin existența satului românesc?”

Reprezentanţii fermierilor critică atitudinea de neînţeles a unui guvern de dreapta, care alege să lovească “cu dispreț într-o clasă antreprenorială privată”.

“Nu înțelegem această atitudine din partea unui guvern de dreapta de a lovi cu dispreț într-o clasă antreprenorială privată, care nu cere decât să fie ajutată să producă, să contribuie la creșterea PIB și să asigure securitatea alimentară a României.

Pur și simplu, am ajuns în situația în care să credem că Guvernul Cîțu îi urăște pe fermieri. De ce asta? Cu ce au greșit cei care produc hrana acestei țări și susțin existența satului românesc? Care este păcatul fermierilor, domnule premier Cîțu, de vreți să îi aduceți în sapă de lemn?”, se mai arată în comunicatul citat.