Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chișinău de justiția română și căruia i-a fost retrasă ieri cetățenia Republicii Moldova, ar fi fost reținut în această dimineață și urmează să fie extrădat României.

Sursele Jurnal TV spun că Rizea a fost reținut la scurt timp după ce s-a anunțat că i-a fost retrasă cetățenia moldovenească. Jurnal TV a reușit să surprindă momentul în care deputatul fugar a fost luat din complexul imobiliar de lux de pe strada București, acolo unde a locuit în perioada în care s-a ascuns la Chișinău. Acesta a fost escortat de câțiva bărbați îmbrăcați în civil și dus într-o direcție necunoscută.

Contactate de Jurnal, instituțiile de resort de la Chișinău au declarat că nu dețin informații despre reținerea lui Rizea. Iar serviciul de presă al Serviciului de Informații și Securitate, în atribuția căruia ar reveni reținerea și extrădarea lui Rizea odată cu retragerea cetățeniei, a solicitat o interpelare în scris la care deocamdată nu am primit răspuns.

Cetățenia moldovenească a lui Rizea, retrasă

Decretul de retragere a cetăţeniei a fost publicat marţi, 3 noiembrie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În actele moldoveneşti pe Rizea îl chema Mihai Cristian Luigi, relatează Digi24.

De ce a fugit din ţară fostul deputat Cristian Rizea?

Fugarul Cristian Rizea este dat în urmărire internațională din data de 19 martie 2019. El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri. Cu două luni înainte de pronunţarea verdictului, deputatul a fugit din România. El a fost prins la Chişinău, iar Ministerul român al Justiţiei a transmis cererea de extrădare către autorităţile moldovene. În 2018, Cristian Rizea a primit cetăţenia moldovenească, stând în țara vecină timp de doi ani.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea