Cristian Bușoi, discuții oficiale cu Joshua Volz pe teme legate de energie

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE, s-a întâlnit miercuri cu Joshua Volz. Acesta din urmă ocupă funcția de secretar adjunct pentru Europa, Eurasia, Africa și Orientul Mijlociu în cadrul Biroului pentru Afaceri Internaționale al Departamentului de Energie al SUA.

Bușoi a făcut un scurt rezumat al întrevederii în cadrul unui comunicat de presă publicat pe pagina sa de Facebook. Aici, el vorbește despre întărirea alianței dintre Uniunea Europeană și Statele Unite în domenii precum energia și mediul.

„Colaborarea dintre UE și SUA este foarte strânsă. (…) UE și SUA au lucrat în toată această perioadă pentru depășirea crizei energetice și pentru asigurarea surselor alternative atât Ucrainei cât și statelor membre Uniunii.

I-am transmis domnului Volz mulțumiri pentru acest sprijin necondiționat, prin oferirea accesului la LNG care a înlocuit gazul importat din Rusia și ne-a asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023”, a precizat Bușoi.

Președintele Comisiei ITRE a anunțat și că, la rândul său, Volz a mulțumit UE pentru „sprijinul acordat Ucrainei și în special României, care a contribuit masiv atât în gestionarea crizei refugiaților, cât și în asigurarea rutelor de transport al mărfurilor și cerealelor ucrainene”.

Una dintre concluziile întrevederii a vizat o colaborare mai strânsă în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei:

„Am convenit împreună că trebuie să colaborăm mai strâns și să ne coordonam în continuare efortul pentru sprijinul acordat Ucrainei, cât și în sprijinirea agendei globale privind combaterea schimbărilor climatice, pentru dezvoltarea noilor tehnologii din domeniul hidrogenului sau captarii CO2. Trebuie să creăm o piața comună pentru maturizarea acestor tehnologii”, a mai precizat Bușoi.

UE și SUA au datoria de a contribui la respectarea dreptului internațional

Cristian Bușoi a mai precizat și că UE și SUA, în calitate de puternice economii ale lumii, sunt datoare, printre altele, să lase generațiilor viitoare o planetă mai curată.

„UE și SUA sunt cele mai puternice economii ale lumii și avem cea mai mare forța de inovare, suntem cele mai puternice democrații și este de datoria noastră să contribuim la respectarea dreptului internațional, la respectarea suveranității statelor. Este obligația noastră să lăsăm copiilor noștri o planetă curată, fără poluare excesivă și mai puțin expusă riscurilor climatice”, a precizat președintele ITRE.

Nu a fost uitat nici subiectul proiectele reactoarelor 3 și 4. Odată finalizate, împreună cu reactoarele modulare, vor oferi independența energetică pe care România și-o dorește de mulți ani.

„În mod special, România este un partener strategic pentru Statele Unite și mai cu seamă în domeniul energiei. Proiectele reactoarelor 3 și 4, precum și reactoarele modulare vor oferi României independența energetică și atingerea mai ușoară a țintelor de decarbonizare.

Suntem împreună într-un parteneriat care ne oferă nu doar garanții de securitate, ci și posibilitatea de dezvoltare economică de care avem nevoie”, a concluzionat Cristian Bușoi.