Creștere istorică în China! Redresarea economică a accelerat brusc. Nu s-a mai întâmplat așa ceva niciodată

Așadar, potrivit informațiilor oferite de Biroul Național de Statistică din China, citate de Financial Times, redresarea economică a acestei țări a înregistrat un avânt în luna ianuarie 2021. Atunci, PIB-ul Chinei era mai mare cu 18,3 procente față de aceeași perioadă din anul 2020.

Amintim că începutul anului 2020 a însemnat o provocare pentru China. Wuhan și alte orașe din China intrau în carantină, exportul de mărfuri fiind îngreunat de pandemie. Deși atunci a înregistrat o scădere trimestrială de 6,8 procente, măsurile ferme și distanțarea socială au jucat un rol important.

Creșterea nu i-a surprins pe economiști

Economiștii estimau o creștere de 19 prococente, motiv pentru care nivelul cu care a crescut, de fapt, nu i-a luat prin surprindere. Creșterea PIB-ului cu 18,3 procente reprezintă o creștere istorică, având în vedere că nu s-a întâmplat așa ceva niciodată de când există date de PIB în China. Aceasta vine după ce, în ultimul trimestru din 2020, s-a înregistrat o creștere de 6,5 procente.

În ceea ce privește modul în care s-a reușit creșterea PIB-ului, sursa anterior citată spune că, pe lângă export, au mai existat și alți factori precum intervențiile financiare ale statului pentru ajutarea companiilor, combinată cu o stimulare a cererii interne. Comerțul intern a înregistat o creștere de 34 de procente față de luna martie a anului trecut.

Pentru finalul acesta de an, analiștii estimează o creștere de 8,6 procente. Anul trecut, China a încheiat cu un plus de 2,3 procente, cel mai mic procent din ultimii 44 de ani.

Sursă foto: Dreamstime