Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate, în principal, întreprinderilor a crescut cu 8%, în primele patru luni din 2015 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, în mare parte datorită activităţilor din sectorul informatic şi tehnologiei informaţiei, cel al transporturilor şi, nu în ultimul rând, din producţia cinematografică, video şi programe de televiziune, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2015, afacerile din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, în termeni nominali, s-au majorat şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%. Potrivit INS, ca serie brută, cifra de afaceri pe acest segment a crescut pe ansamblu cu 8%, datorită în principal creşterilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+23,6%), transporturi (+11,6%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+4,4%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+3,8%) şi la comunicaţii (+1,6%).

De asemenea, creşterea consemnată în cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, ca serie ajustată, s-a datorat activităţilor din serviciile informatice şi în tehnologia informaţiei (+20,9%), transporturi (+11,1%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+5%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+3,7%) şi la activităţile de comunicaţii (+1,9%).

La nivelul lunii aprilie 2015, comparativ cu aprilie, anul trecut, afacerile rezultate din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor au crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 9,7%, respectiv 8,6%. Cele mai elocvente plusuri au fost înregistrate în activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei, transporturi, de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe, alte servicii furnizate în principal întreprinderilor şi la activităţile de comunicaţii.

Conform sursei citate, în luna aprilie a acestui an, faţă de martie 2015, evoluţia cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a fost mixtă, în sensul în care, ca serie brută, a scăzut cu 0,2%, în timp ce pe serie ajustată s-a majorat cu 1,9%. Şi în acest caz, activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei, activităţile de transport, activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe, alte servicii furnizate în principal întreprinderilor şi activităţile de comunicaţii au jucat un rol esenţial la rezultatele consemnate.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: