Potrivit unui sondaj recent, proporţia germanilor care doresc să se vaccineze împotriva noului coronavirus a crescut semnificativ în ultimele două luni şi a depăşit pragul de 50%, relatează dpa.

Studiul a fost realizat de către institutul de cercetare Infratest dimap pentru canalul public ARD şi indică faptul că 54% dintre germani ar fi dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19, cu 17% mai mulţi decât în noiembrie.

Alţi 21% susţin că „probabil” se vor vaccina, cu 13% mai puţini decât în noiembrie.

Potrivit sondajului, locuitorii din Germania cei mai dispuşi să se vaccineze împotriva coronavirusului sunt cei de peste 65 de ani.

Întrebaţi despre ritmul programului de vaccinare al guvernului german, 52% dintre respondenţi au spus că acesta este prea scăzut, în timp ce 36% au afirmat că ritmul vaccinării este unul adecvat.

Un sondaj asemănător, realizat în România şi publicat la finalul anului trecut

Potrivit unui sondaj realizat de IRES în România şi dat publicităţii pe 26 decembrie, 3 din 10 români declară că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19, iar aproape 4 din 10 spun că s-ar vaccina numai în anumite condiții. Mai puțin dispuși să se vaccineze sunt tinerii, persoanele educate, cele care locuiesc în mediul urban, în Transilvania și Banat, alături de votanții PNL și de cei ai Alianței USR-PLUS.

Principalul motiv care stă la baza opțiunii de a nu se vaccina este neîncrederea în vaccin sau în sistemul medical (45%). Alții spun că au luat această decizie pentru că au o imunitate ridicată sau cred că virusul nu este periculos (15%) ori pentru că le este teamă de reacțiile adverse (15%).

Un sfert dintre români spun că s-ar vaccina cât de repede. Vârstnicii, persoanele cu studii superioare și respondenții din urban sunt în proporții printre cei care s-ar vaccina cât mai repede.