Potrivit unui studiu recent realizat de Institute for Housing and Environment, peste 50 de milioane de cetățeni din Europa reușesc cu greu să plătească costul chiriilor din cauza prețurilor ridicate, după cum relatează Euronews.

Prin urmare, Bruxelles a deschis porțile a nouă hoteluri goale în cadrul proiectului „Solidarity Hotel”, în care proprietarii structurilor primesc rambursări în schimbul găzduirii persoanelor fără adăpost. Pe lângă capitala belgiană, au fost lansate proiecte similare hotelului solidarităţii la Barcelona și la Lyon.

„Printre oaspeții noștri sunt mulți oameni care întrunesc condițiile necesare pentru a accesa locuințele sociale, dar nu știu cum să o facă. Apoi, sunt multe persoane cu probleme de dependență de droguri, care au reușit să găsească adăpost pentru a se îngriji, unii au decis chiar să înceapă terapia”, povestește Esther Jakobert, colaborator la „L’Ilot”, un ONG care ajută persoanele fără adăpost din Bruxelles.

Mulți și-au pierdut locul de muncă și nu mai au venituri

Potrivit lui François Bertrand, directorul Bruss’Help, agenția municipală pentru asistența persoanelor fără adăpost din regiunea Bruxelles-Capitală, „multe persoane alunecă într-o nouă sărăcie”, deoarece rămân brusc fără casă, după ce și-au pierdut locul de muncă și nu mai au venituri. „După ce se va încheia criza cauzată de coronavirus, va trebui să lucrăm în căutarea de apartamente disponibile pentru persoanele cu dificultăți economice”, a continuat Bertrand.

Potrivit unui studiu recent realizat de Institutul German pentru Cercetări Economice, chiriile din ultimii trei ani au crescut, în special în zonele urbane. Există, de asemenea, o lipsă de locuințe sociale sau locuințe la prețuri accesibile. Pentru a face față crizei declanșate de pandemia de coronavirus, măsurile care au funcționat, dar probabil că nu au fost suficiente, sunt: interzicerea evacuării, suspendarea creditelor ipotecare, subvențiile pentru plata contractelor de leasing și suspendarea plății chiriilor.

În decembrie, Comisia pentru Afaceri Sociale de la Parlamentul European va lansa inițiativa „Locuințe decente și la prețuri accesibile pentru toți”, cu scopul de a strânge fonduri pentru locuințele sociale.