Cresc salariile în Germania

Salariile reale în Germania au înregistrat o creștere remarcabilă de 3,8% în primul trimestru al anului 2024. Majorarea a fost comparată cu aceeași perioadă a anului 2023, spune Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Această evoluție alimentează optimismul în privința creșterii consumului. De asemenea, ar putea contribui la redresarea economiei germane, cea mai mare din Europa.

Este al patrulea trimestru consecutiv în care salariile reale înregistrează o creștere. Avansul înregistrat în primul trimestru din 2024 este cel mai semnificativ de la începutul publicării datelor de către Destatis în 2008.

bani, pib, germania
SURSA FOTO: Dreamstime

A doua cea mai mare creștere înregistrată vreodată

În primul trimestru al anului 2024, salariile nominale au înregistrat o creștere de 6,4%. Este cea de-a doua cea mai mare creștere înregistrată vreodată. Având în vedere că inflația a fost de 2,5% în aceeași perioadă, impactul asupra puterii de cumpărare a fost redus într-o anumită măsură.

Aceste date semnalează o inversare a trendului pentru germani, care au traversat o perioadă de scădere a salariilor reale începând cu finalul anului 2021 și până în primul trimestru al anului 2023.

Sebastian Dullien, economist la Institutul IMK, spune că un pilon important al redresării economiei va fi consumul.

„Revenirea puterii de cumpărare pentru o mare masă de oameni ar trebui de asemenea să fie reflectată în creşterea semnificativă a cererii de consum în următoarele luni. Prin urmare, consumul va deveni un pilon important al redresării economiei”, a apreciat Sebastian Dullien, economist la Institutul IMK.

bani, euro
SURSA FOTO: Pexels

Încrederea consumatorilor germani s-a redresat

Potrivit informațiilor furnizate de GfK, încrederea consumatorilor din Germania a înregistrat o revenire pentru a patra lună consecutiv în luna iunie. Aceasta a avut loc fondul anticipațiilor referitoare la creșterea salariilor și îmbunătățirea perspectivei economice.

În afară de creșterea salariilor conform acordurilor din contractele colective de muncă, veniturile au crescut și datorită bonusurilor acordate pentru a compensa inflația, oferite de multe companii germane. Aceste bonusuri sunt scutite de impozite pentru sume de până la 3.000 de euro.

Cei care au avut cel mai mult de câștigat din creșterile salariale au fost angajații cu venituri mai mici și cei din sectorul public.