Cresc pensiile și mai mult după recalculare

Cresc pensiile românilor! Daniel Baciu a prezentat inovațiile din noua lege a pensiilor care vor contribui la creșterea veniturilor românilor.

Guvernanții asigură că noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări benefice pentru români.

Aproximativ trei milioane de români se vor bucura de creșterea pensiilor, conform noii legi.

Chiar și în cazul celor a căror venituri ar trebui să scadă, acestea nu vor suferi modificări negative.

Daniel Baciu a explicat că pensia minimă a crescut începând cu 1 ianuarie și este supusă aceluiași principiu de majorare și indexare ca și valoarea punctului de pensie.

Acum, aceasta este de 1281 RON, ceea ce reprezintă o creștere de 13,8% începând de la 1 ianuarie.

”Pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie și are același principiu de majorare, de indexare, la fel cu valoarea punctului de pensie. În prezent este la valoarea de 1281 RON, a crescut și ea cu 13,8% la 1 ianuarie, exact cum a crescut și punctul de pensie”, spune acesta.

El spune că numărul de puncte se înmulțește cu o valoare fixă. Acest număr de puncte este același pentru toți și recalculat strict pe bază de contribuție

Valoarea fixă, spune Daniel Baciu, reprezintă valoarea punctului de referință. În esență, la același număr de puncte, vor fi aceleași pensii.

Se preconizează că la o contribuție egală, pensiile vor fi egale în sumă.

”Noi urmărim prin această lege, cu noua formulă de calcul, pentru că acel număr de puncte care este același pentru toți, recalculat strict pe contributivitate, se înmulțește cu o valoare fixă, valoarea punctului de referință, rezultând aceleași pensii. Practic la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată”, continuă el.

Daniel Baciu a explicat că, în ceea ce privește aplicarea noii formule de calcul, este posibil ca unii să observe o reducere a cuantumului pensiilor.

Acest lucru se va întâmpla, în special, la cei care au beneficiat anterior de condiții mai favorabile și au avut pensii mai mari.

Cu toate acestea, el a subliniat că, în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea.

A fost introdusă o prevedere clară pentru că oamenii nu vor suferi pierderi și că vor continua să primească pensia cea mai avantajoasă în plată.

”Faptul că unii au beneficiat de niște condiții mai favorabile și au un cuantum al pensiilor mai mare, efectiv când aplicăm această formulă de calcul este posibil ca acest cuantum să fie mai mic decât cuantumul în plată. Dar nu este nicio problemă, pentru că în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus foarte clar o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână în continuare cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a explicat Daniel Baciu la Antena 3 CNN.

Daniel Baciu, pensii, Casa de Pensii, pensionari
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Noutatea din legea pensiilor care va aduce mai mulți bani

Potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, în noua lege a pensiilor există și o modificare care va aduce avantaje pentru pensionari.

În noua lege a pensiilor există o modificare referitoare la veniturile brute care includ sporurile cu caracter nepermanent, cum ar fi:

  • al 13-lea salariu
  • acordul global
  • și diverse prime și sporuri primite sporadic în timpul activității și care nu au fost permanente

Aceste sporuri nu sunt luate în considerare în prezent. Ele nu au o frecvență permanentă, însă intenționează să le includă în calculul pensiilor începând cu 1 septembrie.

Există și o condiție. Pentru ele trebuie să se fi plătit contribuții.

”Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, continuă el.

Exista un risc în ceea ce privește acordul global, în special în situația în care adeverința eliberată de angajator conținea sume mai mici decât cele din carnetul de muncă.

El a precizat că în lege și în norme s-a specificat clar că în astfel de situații, pensiile nu vor fi reduse.

De asemenea, la recalculare, conform noii formule de calcul, li se va păstra beneficiarilor cuantumul cel mai avantajos în plată.

”Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată”, mai spune el.

pensie, bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie

Șeful CNPP a explicat la Antena 3 CNN că sporurile vor fi luate în calcul începând cu 1 septembrie, atât pentru cei care se vor pensiona după această dată, cât și pentru toți pensionarii în plată care au aceste sporuri în dosarele de pensie.

El a menționat că aceste adeverințe nu mai trebuie obținute de către pensionarii care deja le au în dosare. Ele  vor fi calculate automat.

Cei care nu le au trebuie să le obțină de la foștii angajatori.

”Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai spus șeful CNPP la Antena 3 CNN.

batrana, pensie, pensii, pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime

Conform legii, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare, sporurile cu caracter nepermanent trebuie luate în calcul.

O parte dintre acestea deja se află în dosarele de pensie și vor fi calculate automat.

Ceilalți pensionari sunt așteptați să le depună la Casele teritoriale de Pensii după data de 1 septembrie, acolo unde își au domiciliul.

Fondurile necesare acestui proces de recalculare și indexare au fost alocate în buget în urma adoptării acestuia la sfârșitul anului precedent.

Este vorba despre 25 de miliarde de lei în plus față de anul precedent, strict pentru acest proces de recalculare și pentru indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%.

Pensionarii vor primi integral drepturile cuvenite în urma recalculării.

”Legea spune foarte clar că în șase luni de la data intrării în vigoare noi trebuie să luăm în calcul aceste sporuri cu caracter nepermanent. Așa cum am spus, o parte din ele sunt deja în dosare și noi le facem automat, pentru ceilalți așteptăm ca după data de 1 septembrie să le depună la Casele teritoriale de Pensii unde își iau domiciliul.

Banii aceștia au fost prinși în buget odată cu adoptarea bugetului, la sfârșitul anului trecut, este vorba pentru anul acesta de 25 de miliarde în plus față de anul trecut, strict pentru acest proces de recalculare cât și pentru indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%, avem acești bani în Bucegi, oamenii vor primi integral drepturile cuvenite în urma recalculării”, a mai spus Daniel Baciu.