Unei companii care inregistreaza pierderi nu-i va fi usor sa obtina un credit de la o banca. Imprumutul solicitat poate sa nu-i fie acordat sau daca-i este eliberat va fi, cu siguranta, mai scump, dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari privind provizionarea creditelor bancare. De la 1 iulie a.c., in procesul de creditare bancile vor trebui sa tina cont si de situatia financiara a debitorului. Cu cat aceasta este mai slaba, cu atat bancile vor trebui sa-si mareasca rezervele constituite (provizioanele) pentru eliminarea riscului de faliment, in caz de neplata a imprumuturilor acordate. In aceeasi masura, bancilor le va fi diminuat profitul anual. Noile reglementari vor crea o situatie neplacuta si pentru o parte si pentru cealalta, iar implicatiile sunt previzibile. Pe de o parte, costul creditului va creste, conform riscului pe care il presupune debitorul pentru banca, pe de alta parte este posibil ca bancile sa devina mai reticente in acordarea de credite, chiar si unor companii care, din motive conjuncturale, nu au indicatorii in cea mai buna forma.
Reglementarile BNR au, insa, si o latura pozitiva. „Este o masura buna, care va conduce la developarea unei radiografii mult mai corecte a cifrelor pe care le raporteaza bancile comerciale”, apreciaza Doru Lionachescu, vicepresedinte Citibank Romania. Rasvan Radu, vicepresedinte la Raiffeisen – Banca Agricola afirma ca „firmele care pana acum isi diminuau voluntar profiturile din considerente fiscale vor cauta sa-si imbunatateasca situatia financiara. Altfel, vor trebui sa suporte costuri mai ridicate la creditele contractate cu bancile comerciale”.
Desi anuntul privind introducerea noilor reglementari din vara acestui an a produs rumoare in diverse medii de afaceri, totusi, specific Romaniei, Banca Nationala lucreaza si ea cu jumatati de masura. „Noile reglementari lasa o larga flexibilitate bancilor comerciale care isi elaboreaza propriile lor norme interne de creditare – aprobate de BNR, bineinteles”, explica Oana Iuga, sef serviciu la Departamentul de reglementare si autorizare din banca centrala. In acelasi timp, masurile prevazute in noul regulament se vor aplica gradual: de la 1 iulie, bancile vor constitui provizioane in conformitate cu normele actuale si cel putin 50% din volumul de provizioane ce trebuie constituit conform noilor reglementari. De la 1 aprilie 2003, noile reguli vor fi aplicate in totalitate, potrivit sursei citate. In prezent, regulamentul BNR asteapta avizul Ministerului Finantelor.