Venitul minim pentru programul „Noua Casă” este de 5.407 lei

Programul „Noua Casă” are, în acest an, cerințe mai dificile. În 2024, cerința privind veniturile lunare necesare pentru obținerea unui credit imobiliar în România a înregistrat o creștere față de anul anterior.

Recent, Ministerul Finanțelor a comunicat că Programul „Noua Casă” va fi menținut și în acest an. Astfel, în 2023, va avea un plafon de garanții fixat la suma de un miliard de lei.

În decursul ultimilor trei ani, cerința de venit pentru a obține un credit prin acest program a înregistrat o creștere de aproximativ 1.800 de lei. Majorarea a fost determinată de majorarea IRCC.

Comparativ cu anul 2023, venitul necesar pentru un cetățean român care dorește să acceseze un credit imobiliar cu un avans de 5% ar trebui să înregistreze o creștere de 200 de lei, în anul 2024.

Pentru o proprietate evaluată la 70.000 de euro, avansul necesar este de 5%. Astfel, suma creditului poate atinge 66.500 de euro. În plus, rata lunară se situează în intervalul de până la 2.500 de lei. Ea va fi plătită pe o perioadă de remitere de 30 de ani.

Pentru a putea accesa acest tip de credit, este necesar un venit minim de 5.407 lei, iar gradul de îndatorare poate atinge 45% după încheierea contractului de credit.

În 2023, programul „Noua Casă” a înregistrat acordarea a 1.940 de garanții, totalizând o sumă de 245.743.854 lei, conform informațiilor furnizate de „Adevărul”. Aceste garanții au susținut acordarea de credite în valoare de aproximativ 485.518.906 lei.

Tinerii cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani au fost principalii beneficiari ai Programului „Noua Casă”, majoritatea solicitând finanțări pentru achiziționarea apartamentelor cu suprafețe între 50 și 100 de metri pătrați, având prețuri cuprinse între 50.000 și 100.000 de euro.

imobiliare romania
Imobiliare / SURSA FOTO: Dreamstime

Condiții de eligibilitate pentru programul „Noua Casă”

Programul „Noua Casă” reprezintă o inițiativă guvernamentală. Programul are scopul de a facilita accesul persoanelor fizice la achiziționarea unei locuințe prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

Pentru a putea beneficia de un credit prin Programul „Noua Casă”, trebuie să îndepliniți câteva condiții.

Este necesar să nu dețineți nicio locuință sau să dețineți cel mult o proprietate cu o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați. În plus, aceasta din urmă nu trebuie să fi fost achiziționată prin intermediul altui program garantat de stat.

Persoanele eligibile pentru acest program sunt:

1. Cei care nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu partenerul nicio locuință.
2. Cei care au în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați, dar care nu a fost achiziționată prin intermediul programului „Prima Casă”.

Beneficiarii programului pot achiziționa:

1. Locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele Agenției Naționale pentru Locuințe, cu recepție în ultimii 5 ani.
2. Locuințe consolidate cu recepție în ultimii 5 ani, destinate achiziționării.
3. Alte categorii de locuințe, cu recepție în ultimii 5 ani pentru construcții noi sau intervenții în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, sau cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, după caz.