India ar putea intra în carantină naţională, similară celei impuse anul trecut, în primul val al pandemiei. Decizia este la prim-ministrul Narendra Modi.

Indian Medical Association (IMA) a cerut o carantină „completă, bine planificată şi anunţată” în întreaga ţară, şi nu restricţii de mobilitate pe timp de noapte „sporadice” sau restricţii la nivel de stat impuse pentru câteva zile.

„IMA este uluită să vadă letargia extremă şi acţiunile neadecvate ale Ministerului Sănătăţii în combaterea crizei agonizante provocate de al doilea val devastator al pandemiei de Covid-19”, a transmis sâmbătă asociaţia medicilor.

Premierul a fost criticat pentru că a permis adunările religioase și a ţinut mitinguri electorale de amploare în ultimele două luni, chiar dacă numărul infecţiilor creştea deja.

Autoritățile au anunțat mai mult de 4.000 de decese asociate Covid-19 şi 403.738 de contaminări pentru ultimele 24 de ore.

Sâmbătă, a fost raportat cel mai mare număr de decese înregistrate zilnic din cauza Covid-19 în India, 4.187. SpecialiȘtii spun că numărul real al infectărilor ar fi mult mai mare.

Mai multe state au intrat în carantină, iar unele au impus restricții drastice. Delhi şi Uttar Pradesh au anunţat duminică prelungirea carantinei până pe 17 mai.

Institute for Health Metrics and Evaluation estimează că India va ajunge la 1 milion de decese asociate Covid-19 până în luna august.