Tot mai multe voci spun acum că, în mod sigur, Covid-19 provine fie dintr-o scăpare intenționată din laborator, fie dintr-o greșeală de proporții epice. Și că există deja prea multe dovezi circumstanțiale, care nu pot fi ignorate.

Adevărul despre COVID-19

Epidemiologul Gideon Meyerowitz-Katz susține pe site-ul Sciencealert că aceste idei „nu prea au sens„ și că „nu există niciun motiv special pentru a crede că virusul a fost creat într-un laborator”.

Chiar dacă, explică el, ar putea exista motive politice pentru care să credem că guvernul chinez nu are interesul să spună adevărul, aceasta este o bază extrem de slabă pentru o teorie. „Avem experiența unor decenii, cu dovezi că noile boli sar de la animale la oameni.

Virusul, conceput în laborator?

Există literalmente zeci de cazuri in ultimele decenii în care o boală complet nouă s-a transferat de la o gazdă non-umană la oameni, spune Katz. Epidemiologul se referă în mod special la cel mai recent studiu, al cercetătorilor Angus Dalegleish şi Birger Sorensen, care susține că virusul Sars-Cov-2 a fost creat în laborator.

Lucrarea face în mod clar unele afirmații destul de controversate, susține Katz, conform cărora s-au găsit „amprente unice” în virus care ar fi putut fi create doar într-un laborator. Mai mult, lucrarea susține că China a distrus deliberat date care ar putea dovedi această ipoteză. Katz crede că este o afirmație destul de agresivă, mai ales într-o lucrare academică evaluată de colegi.

De fapt, lucrarea nu pretinde că vrea să demonstreze că virusul a fost creat într-un laborator, ci doar afirmă teoria și apoi spune că alții ar trebui să respingă această teorie.

Autorii vorbesc apoi despre modul în care oamenii de știință chinezi ar fi putut crea SARS-CoV-2, trecând în revistă povestea unui om de știință de la Institutul de Virologie din Wuhan, numind-o analiză „criminalistică”.

Acest „studiu” arată doar că acești oameni de știință CRED că virusul provine dintr-un laborator, dar trei persoane cu o teorie nu oferă dovezi convingătoare despre multe elemente, subliniază epidemiologul. Iar faptul că nu există dovezi convingătoare lasă loc incertitudinii.

Ca în aproape orice moment din această pandemie, răspunsul final este că există lucruri incerte. Știm că noile boli provin, de obicei, de la animale și că este destul de probabil și când vine vorba de COVID-19, susține Katz. El admite totuși, așa cum au remarcat numeroși oameni de știință, că nu este încă imposibil ca SARS-CoV-2 să se fi scurs dintr-un laborator.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea