Cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea depăși estimarea sa de 90 de dolari pentru finalul anului

Anterior, cotaţia barilului de ţiţei Brent a atins săptămâna trecută cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul ofertei restrânse şi al crizei globale de energie.

În acest context, compania de holding bancar Goldman Sachs se aşteaptă ca cererea de petrol să atingă în curând nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, de aproximativ 100 milioane de barili pe zi (bpd), pe fondul redresării consumului în Asia.

Mai mult, analiştii băncii americane de investiţii sunt de părere că problemele în aprovizionarea cu gaze vor duce la creşterea generării de energie din centrale pe bază de petrol, ceea ce ar putea contribui cu cel puţin un milion bpd la cererea de ţiţei.

„Deşi nu este scenariul nostru de bază, o astfel de persistenţă ar reprezenta un risc crescând la estimarea noastră privind o cotaţie de 90 de dolari a barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021”, este scris în raportul Goldman din ziua de 24 octombrie.

Creşterea cotaţiei barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului

Oferta restrânsă pe plan global şi cererea solidă au dus luni dimineaţă la creşterea cotaţiei barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului până la 86,26 dolari.

Totodată, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol „light sweet crude” se tranzacţiona la 84,38 dolari.

„Am avea nevoie de o creştere a cotaţiei barilului de ţiţei la 110 dolari pentru a atenua cererea suficient în vederea echilibrării deficitului de pe piaţă previzionat pentru primul trimestru din 2022, ţinând cont de aşteptările noastre că grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) continuă actuala politică de creştere a producţiei lunare cu 400.000 bpd”, transmit analiştii Goldman Sachs.

Analiştii Goldman Sachs au aruncat o privire și asupra Chinei

De asemenea, analiştii Goldman Sachs au aruncat o privire și asupra Chinei, punctând că cererea de petrol va fi probabil sprijinită de trecerea la generatoare pe bază de benzină şi motoare pe benzină la camioanele LNG

„În pofida recentelor întreruperi ale energiei şi al impactului asupra activităţii industriale, cererea de petrol va fi probabil sprijinită de trecerea la generatoare pe bază de benzină şi motoare pe benzină la camioanele LNG, precum şi de majorarea producţiei de cărbune”, susține Goldman Sachs.

În acest an, cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu este 60%, pe fondul reducerii producţiei de către grupul OPEC+ şi a deficitului de cărbune şi gaze.