Numai câteva bănci au coborât sub dobânzile maxime impuse de auto­ri­­tăţi. Cu costuri similare, ofertele sunt diferenţiate doar de veniturile minime cerute clienţilor.

Ofertele de finanţare pe programul „Prima Casă“ depuse de bănci au costuri aproape identice. Astfel, costurile efective ale împrumuturilor contractate în euro vor fi în intervalul 5,57% – 5,74%, potrivit calculelor Capital, pe baza informaţiilor oferite de opt bănci. Creditele în lei, ca întotdeauna, sunt mult mai scumpe: dobânzile anuale efective din ofertele băncilor sunt între 13,45% şi 14,13%.

„Diferenţele dintre oferte nu sunt mari“, confirmă preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet. Potrivit acestuia, cea mai avantajoasă ofertă pe lei a fost depusă de CEC Bank, instituţie care nu va acorda împrumuturi şi în euro. În schimb, unele bănci vor oferi numai credite în euro.

Singura departajare între toate cele 20 de bănci care vor participa la programul «Prima Casă» urmează să fie făcută de condiţiile de eligibilitate pe care acestea le impun celor care doresc să se împrumute.

Criteriile de eligibilitate vor diferenţia ofertele bancare

165-32560-capital_30_2.jpgPrincipalul impediment în contractarea unui împrumut prin programul «Prima Casă» va fi, ca şi până acum, nivelul minim al veniturilor nete eligibile de care trebuie să dispună doritorii. Valoarea maximă a împrumuturilor ipotecare garantate de stat este de 57.000 de euro, în cazul unei case care valorează 60.000 de euro sau mai mult. Pentru a împrumuta o astfel de sumă, în euro, venitul minim solicitat unei familii formate din două persoane este de 568 de euro la Piraeus Bank, dar de 782 de euro la ATE Bank.

Creditele în lei sunt şi mai greu accesibile: venitul minim este, de exemplu, de 5.377 de lei (echivalentul a 1.277 de euro) sau 6.000 de lei la Raiffeisen Bank (echivalentul a 1.421 de euro), tot pentru o familie formată din două persoane. De altfel, unele bănci nici nu au depus oferte pentru a acorda credite ipotecare garantate de stat în lei. Millenium Bank şi Credit Europe Bank sunt două dintre băncile care au decis să nu depună oferte de finanţare în moneda naţională.

Unele bănci nu vor finanţa construirea de locuinţe

Construcţia de locuinţe nu îşi va găsi susţinere la toate băncile care participă în program. „Credit Europe Bank va finanţa numai imobile finalizate, având în vedere Normele de aplicare ale programului «Prima Casă», care prevăd garantarea de către FNGCIMM numai atunci când imobilul este finalizat“, afirmă Marian Stancu, director de produs în cadrul acestei instituţii. Nici Millennium Bank nu va acorda credite pentru construirea de locuinţe.

În acelaşi timp, reprezentanţii Raiffeisen Bank sunt rezervaţi când vine vorba de finanţarea acestor tipuri de imobile. „Există neclarităţi în interpretarea normelor în privinţa imobilelor nefinalizate sau în  curs de finalizare. (…) Din câte este scris, finanţarea intervine abia la finalizarea construcţiei“, afirmă Mihai Simionescu, manager la departamentul de credite garantate al Raiffeisen Bank. El susţine că autorităţile ar trebui să clarifice acest aspect. În schimb, cea mai mare bancă din sistem, BCR, va acorda astfel de finanţări şi are deja şi o estimare în privinţa volumului acestora. „Din cele 450 de milioane de euro (n.red.: plafonul de garanţii solicitate de instituţie), oferta arată că 25% vor reprezenta finanţarea de construcţii de locuinţe“, afirmă Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al BCR.

Fiecare bancă a menţionat în oferta depusă pe acest program un plafon de garanţii solicitate. Valoarea totală a garanţiilor solicitate de bănci a depăşit plafonul pus la dispoziţie de autorităţi, de un miliard de euro. În consecinţă, pentru fiecare bancă se va aloca prorata un plafon.

165-32558-30_aurelsaramet_26_rp.jpgToate ofertele s-au încadrat în condiţiile impuse. Toate cele 20 de bănci vor participa la program.
Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM

20 instituţii de credit au depus oferte pe programul „Prima Casă“ şi vor acorda finanţări garantate de stat

165-32559-capital_30_1.jpg