Indicatorii pandemiei Covid-19 continuă să se deterioreze în Europa, în special în Franța, unde Parisul ar putea trece luni la starea de alertă maximă, și în Spania, unde autoritățile au decis să impună închiderea Madridului.

Capitala Franței și suburbiile sale s-ar putea confrunta cu restricții suplimentare dacă se va confirma progresia epidemiei acolo, a declarat, joi, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran.

O astfel de clasificare „va presupune ca locuitorii din Paris și din suburbii să își reducă temporar interacțiunile sociale într-un mod drastic, în orice caz mai mult decât ce fac deja: mai puţine sărbători de familie, mai puţine petreceri, închiderea totală a barurilor”, a indicat el.

Ministrul a remarcat, de asemenea, o „deteriorare” a situației din „cinci metropole, Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse și Saint-Etienne”, unde „evoluția ultimelor zile rămâne foarte îngrijorătoare”, scrie Le Soir.

Pragul de 32.000 de morți a fost depășit, joi, în Franța.

„Dacă măsurile (restricțiile deja impuse) nu produc suficient efect, am putea fi determinaţi să le plasăm în zone de alertă maximă săptămâna viitoare”, a avertizat ministrul.

Pentru Madrid, s-a făcut deja. Un decret al Ministerului Sănătății spaniol publicat joi extinde la întreaga capitală măsurile deja în vigoare de o săptămână în zonele din regiunea cea mai afectată de virus și le interzice locuitorilor din Madrid intrarea sau ieșirea din oraș, cu excepția deplasării la locul de muncă, la medic sau pentru a duce copiii la școală. Prin urmare, nu este vorba de o închidere strictă cum este cea experimentată de Spania în primăvară.

Acest anunț, care vine după o confruntare de două săptămâni între guvernul central de stânga și executivul regional de dreapta din Madrid, a fost imediat respins de acesta din urmă.

Dar, în pofida refuzului Madridului și al altor regiuni, aceste măsuri sunt obligatorii în decurs de 48 de ore, potrivit decretului.

În Marea Britanie, au fost decretate noi restricții la Liverpool: în această regiune de 1,5 milioane de locuitori, întâlnirile între diferite familii vor fi interzise în interior. Oamenilor li se recomandă să nu participe la evenimente sportive sau să meargă la căminele de bătrâni sau să efectueze călătorii neesențiale.

Astfel de restricții intraseră deja în vigoare, miercuri, într-o parte din nord-estul Angliei. Acestea se adaugă celor deja valabile pentru întreaga țară, care stipulează că pub-urile, restaurantele și barurile trebuie să se închidă la ora 22 și că întâlnirile sunt limitate la șase persoane, în interior și în aer liber.